Прилики и разлики между пожарите в Райхстага и „Царските конюшни“

Автор: Няма коментари Сподели:

Германски полицаи оглеждат щетите от пожара в Райхстага през 1933 г.

Положението с пожара в сграда от „Царските конюшни“ е повече от ясно. Няма да има задържан пироман или клошар. Нито ще узнаем и за поръчителя. Разследването ще продължи достатъчно дълго, за да се изгубят не само следите, но и обществената енергия за защита.

Ще се пошуми известно време, ще се появят по телевизора добре подбрани хора, които ще използват добре подбрани изрази.

 Ако някой спомене, че зад сюжета се мярка едрото лице, което стои зад повечето подобни сюжети, тутакси ще бъде наруган и залят с помия от едни медии. Няма обаче да се стигне дотам. Защото дивечът и да стои някъде зад „Райхстага“, кукловодът му ще пусне в оборот някой професионален Ван дер Любе и всичко ще си отиде на мястото. България е богата на вандерлюбевци.

 Няма да се открие и път през лабиринта: „кои са собственици на сградите“. МВР – на някои сгради. Варненска фирма – на етаж, май и на покрив. Ще „светнат“ още няколко фирми, колкото да разберем, че офшорките са живи и не се предават.

 Ако общественият кошер продължи да жужи сърдито, което е малко вероятно, ще го „опушат“ през септември с временна парламентарна комисия, която да изясни случая. И тя ще го направи, като всяка друга преди нея. Членовете на тази комисия обаче ще получават допълнително възнаграждение, а шефовете в нея ще ги возят коли с шофьори от НСО. Такива са правилните правила.

 Ще мине известно време и ще почнат да се появяват съобщения от рода на: „МВР не може да възстанови собствеността си в „Царските конюшни“, защото недостигат пари за заплати и дрехи, камо ли за рухнали сгради“. Ще звучи справедливо и хуманно. Някакви кирпичи ли са по-важни от хората, които рискуват живота си, хранят деца и ни пазят от престъпници?

 Подобно мнение ще изпълзи и от офисите на другите съсобственици. Тогава гневни, но справедливи гласове, ще предложат сградите да бъдат бутнати и на тяхно място да се построи красив, модерен ансамбъл, където децата на София – защо не и от цялата страна, – да разполагат с ателиета за рисуване, моделиране, танцуване и пр. Ех, колко е светло бъдещето, драги дръгливи коне.

Ще се обяви търг. Първият път никой няма да се яви. Ще се намали цената, но пак никой няма да се яви. Най-накрая с реализацията ще се заеме инвеститор, идващ отвън, а в куфарчето му ще шумолят бели пликчета и документите на офшорка. Той няма да е притежател на почти всички български медии. Няма да е милионер без доказан доход на парите. Нито ще е контрабандист на цигари, нагъл тип или крадец. Нищо подобно. Няма да е този човек! Ще е някой абитуриент от Стара Загора, студент от Белене или приятел на важен прокурорски свидетел. Може даже да е честна Честка. Всичко може, само да не сте вие.

 Като приключи процедурата, ще дойде ред на най-важното: пазарлъка със собственика на земята под „Царските конюшни“. Ахаа… Този пазарлък може да е направен още сега, но ще го обявят тогава. И ще вдигат рамене: Такъв е редът и всичко е законно. Естествено, ще кимат уморените коне извън „Царската конюшня“. Тоест – вие. Вашето внимание обаче ще е привлечено от някой друг пожар или хипер мащабна антикорупционна акция с дрънчене на вериги, пранги, щитове и пр. Ако взимащите решенията под масата имат късмет, страната може да се окаже залята от наводнения или – де този късмет, – да бошуват пожари като в Гърция. Главният военен палячо ще разказва пред камери и пърхащи журналетки, как армията ни не е губила битка, нито знаме и прочие патриотизми… А наоколо ще “ухае” на изяден снощи боб с македонска наденица, разреждан с няколко оки вино…

 Ако „царските конюшни“ бъдат употребени по план и на пазарна цена, тарикатите ще спечелят, без да са търкали талончета, поне 50-60 милиона. Може и повече, ако е рекъл Чере… Черешко. Вие какво си помислихте? Винаги на финала е Черешко на тортата.

 Попитали Радио „Ереван“: Какви са приликите и разликите между пожара на Райхстага и пожара на “Царските конюшни“? Без да се замислят дори, от радиото отговорили: И двата са подпалени от неизвестен извършител, но и двата имат известен поръчител… Разликата е, че зад палежа на Райхстага стоят политически интереси, а зад “конюшните” – мафиотски. 

                                                               Георги Михайлович

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/priliki-razliki-mejdu-pojarite-raihstaga-tsarskite-koniushni.html

Предишна статия

Окованата Иванчева: що за общество е това?

Следваща статия

Механик – The Mechanic (2011)

Други интересни