Проф. Слатински: Управлението бие дузпа, докато вкара

Автор: Няма коментари Сподели:

Проф. Николай Слатински

Добрият политик се стреми да обединява, да консолидира, да сплотява, затова той владее сложните политически действия събиране, умножение, интегриране…

Идеята не е моя. Видях статус на уважаван от мен ФБ – приятел, който изброява редица възможности като отговори на въпроса на човека първо лице, единствено число във властта – откъде да вземе пари, за да даде на родителите на децата с увреждания?

 Това е много силна идея. Могат да бъдат подсказани множество решения на проблема, ако има отговорна, стратегираща, загрижена за оцеляването и развитието на обществото, не разходно, а инвестиционно мислеща власт. Нека му предложим. Защото сме в състояние да го направим!

 Лошият политик навсякъде вижда разходи, той има разходно мислене. Добрият политик има инвестиционно мислене – за него средствата за образование, за здравеопазване, за сигурност, за деца с увреждания не са досадни разходи за паразитни общности, а инвестиции в по-доброто бъдеще на държавата.

 Лошият политик навсякъде вижда опасности и заплахи, от които трябва да се брани и които са дело на вредни персони и врагове на властта му. Добрият политик вижда рискове и предизвикателства – рискове, които трябва да се управляват и предизвикателства, на които трябва да се дава изпреварващ или поне своевременен отговор.

 Лошият политик навсякъде вижда ексклузивни, изключващи ситуации от типа или-или, той е мнителен и подозрителен. Добрият политик гледа на същите тези ситуации като инклузивни, включващи от типа и – и, той е диалогичен и търсещ консенсус.

 Лошият политик навсякъде вижда противоборстващи групи хора и затова знае и използва само най-простите политически действия – изваждане, деление, диференциране. Той непрекъснато разделя, противопоставя, сблъсква, настройва едни срещу други, задава нелепи, страхливи, цинични и мелодраматични въпроси от типа – от кого да взема, за да дам на вас??

 Добрият политик се стреми да обединява, да консолидира, да сплотява, затова той владее сложните политически действия събиране, умножение, интегриране. Той не дава пари като че ги взима от своята банкова сметка, а управлява обществените ресурси. Той не задава безпомощни въпроси като многострадална Геновева, а предлага произвеждащи сигурност и просперитет отговори като лидер на нацията.

 Питам се, докога ще бъдем управлявани по метода на лошия футболист, който изкарва от дузпа в тъч и винаги, когато стане напечено, пада театрално и отново и отново иска дузпа, защото смята, че винаги и всякога ще я бие, докато не я вкара..

                                                                               Проф. Николай Слатински

                       https://frognews.bg/novini/prof-slatinski-upravlenieto-bie-duzpa-dokato-vkara.html

Предишна статия

Ето каква е минималната работна заплата в ЕС…

Следваща статия

Президентът наложи вето на Административнопроцесуалния кодекс

Други интересни