РАДОСТ – ОЩЕ ТРИ НЕБОСТЪРГАЧА ЩЕ ИМА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Точно преди ваканцията си Столичният общински съвет ще гласува ново застрояване по бул. „Тодор Александров“ – от ул. „Опълченска” до бул. „Христо Ботев” по предложение на някакъв, който замества главния архитект на общината Здравко Здравков. Проектът предвижда три нови небостъргача – сгради с височина над 100 м. Едната от тях е колосална и по площ – май ще задмине кютука на НИКМИ до НДК.

Вижте картинката:

СОФИЯ

В черно са показани съществуващите сгради. Построяването на останалите ще се предвиди с това решение на общината.

Търсете логиката! Запазване на гледката? Постигане на градска хармония? Уют? Обществени пространства? Нищо подобно! Нещата са по-прости и не изискват никакво образование. Само Ян Геел не го разбира. От картинката се вижда ясно кой си е платил и дори колко си е платил. Друга логика няма! Изобщо не става дума за търсене на някакъв характер и визия на центъра на града.

Общинските съветници най-сетне ще „оправят“ и сградата на бившето свърталище „Син Сити“, която е и паметник на културата. Министърът Банов се е навил. Предвиждат вместо нея нова едва 15-етажна сграда. Да се чудиш на скромността им. Трите други нови небостъргача са с по над 30 етажа.

През месец април тази година се приеха изменения в закона за Столицата по настояване на кмета Фандъкова и на главния архитект Здравков, които съществено ограничават застрояването. Внесеното в общинския съвет предложение обаче, ползва предишния ред, за което естествено е оставена „вратичка“ от ГЕРБ-екипа на арх. Здравков. Иначе не могат да се постигнат тези висоти на застрояване, съответно и на партийно инкасо. Няма пречка да се приложат ограниченията на новия закон, но това е тайна.

Фандъкова се прави на три и половина сякаш развитието на центъра на София не е нейна работа. Арх. Здравков се крие зад подписа на някакъв заместник – нали си гради имидж на борец и страдалец в битката срещу презастрояването. Гази разни НИКМИ-та, дучевци и прочие „прошляци“, дето не си плащат на когото и колкото трябва. В същото време разрешените от него нови небостъргачи през последните две години станаха много – над двеста метрова сграда до мол „Парадайз“, огромна сграда на ул. „Златен рог“ срещу хотел „Маринела“, стометрова кула на мястото на градинката, в която беше убит Илия Павлов в „Студентски град“, небостъргач в „Борово“ на бул. „България“, небостъргач на бул. „Черни връх“ срещу ресторант „Кошарите“, идиотска сграда непосредствено до високото напрежение на „Симеоновско шосе“, небостъргач на мястото на изгорелия цирк и т.н. Трябва да го разберем момчето.

Зад тези строежи стоят някакви грузинци, чиито трудни имена се мяркат около сделката с Гинка за „ЧЕЗ“, Таки-дубаеца, общинският съветник и автомобилен състезател Орлин Алексиев-дакареца, Кольо Вълканов от „Минстрой“, Гриша Ганчев и други подобни. Къде ще ходи! Тези са хората, които променят нашата Столица трайно и необратимо.

В същото време архитектът пише някаква си визия за развитието на града до 2050 г. – да ни замазва очите. Аре, нема нужда!

Прогнозата е, че всичко ще стане в общинския съвет както са си го намислили и предплатили. То кое по-напред да се спасява – Босия ли, майките ли, козите ли, мис „Бикини“ ли? Кое? Застрояването на София е последна грижа за умопобъркания електорат. Нека си строят хората. Тия пари, дето са ги натрупали трябва да се преперат.

Това че София става кочина не ни пречи. Ние сме тук за малко!

                                                     Afera.bg                             http://afera.bg

Предишна статия

КЪМ 15 ЧАСА ПОКАЗАТЕЛИТЕ НА НИКОЛАЙ КОЛЕВ БОСИЯ, УСТАНОВЕНИ ОТ ЛЕКАРИ, СА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В БОЛНИЦАТА

Следваща статия

Най-новата комична ситуация в България

Други интересни