Министър-председателят взе участие в петъчното пленарно заседание

Автор: Няма коментари Сподели:

 Борисов: България може да работи убедително като европейска държава Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна при отчитане на българското европредседателство, предаде репортер на БГНЕС. 

Министър-председателят взе участие в петъчното пленарно заседание, където представи пред депутатите резултатите от процеса на вземане на решения в Европейския съюз по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 „Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност, професионализъм, нашата ангажираност с европейската кауза и способността ни да работим за нея. Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейски съюз през изминалите шест месеца.

 „Съединението прави силата“ е смисълът на европейската кауза и макар, че едва от историята ни, трябва да остане като основен принципи на българската политика“, смята премиерът. Той припомни, че това е първото председателство на нашата страна след приемането ни в Съюза и е послужило за изпитание на европейската ни идентичност. 

Министър-председателят отчете, че на 1 януари тази година страната ни е започнала работа по 105 отворени законодателни досиета, а в последствие ЕК е предоставила още 30 нови. „Равносметката – 46 постигнати споразумения с ЕП; 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави членки в Съвета, за да може да започнат преговори с ЕП; 58 заключения на Съвета; 1 заключение на председателството“, подчерта Борисов. 

Според него едни от ключовите постижения на Българското председателство са осигуряването на плавен старт на преговорния процес по следващата Многогодишна финансова рамка, както и запазването на успешните политики на Съюза – кохезионната и общата селскостопанска политика. 

Премиерът отчете и успешното изпълнение на политическата цел да бъде насърчавана конкурентоспособността, за което Българското председателство е положило максимални усилия. „Работихме за намиране на решения, с които да се прекратят дискриминационните практики спрямо потребителите, които разделят Изтока и Запада в ЕС. 

Поставихме проблема на масата чрез форум на високо ниво в София и обсъдихме мерките – как нито един европейски гражданин да не бъде третиран като второ качество потребител“, каза Борисов. 

Министър-председателят обърна специално внимание и на друг ключов за страната ни приоритет – сигурността и охраната на външните граници на ЕС. „Успяхме да постигнем споразумения с ЕП по три регламент за полицейското и съдебното сътрудничество, граничните проверки и връщането на незаконно преминаващи граждани на трети страни“, аргументира се Борисов. 

„Като знаково постижение на нашето председателство мога да определя поставянето на фокуса на усилията ни в европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани“, допълни още премиерът. 

Той подчерта, че страната ни е допринесла за това тази тема да бъде призната като обща европейска отговорност и подкрепена от всички. 

В заключения министър-председателят се обърна към депутатите с призив България да не изпуска историческия си шанс и да продължава да утвърждава доверието към страната от европейските ѝ партньори.

                                            Прочети още на:       http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4597483/

Предишна статия

Майките на деца с увреждания дадоха ултиматум на властта…

Следваща статия

Правителството даде на ДПС 500 милиона лева, а народът нека си гледа световното

Други интересни