Орденът „Стара планина“ за полковник Йордан Динев – с мечове или с ферарита?

Автор: Няма коментари Сподели:

Полковник о.р. Йордан ДиневИзточник: БГНЕС

Колко ли ще са вкусни свинете, ако ги храниш с рози? Този въпрос занимава главния герой на Маркес в книгата му „Няма кой да пише на полковника“. Историята е за военен с големи заслуги в Хилядодневната война, който очаква, но така и не получава обещаната му от правителството пенсия. Бедният полковник…

Така е в Колумбия. В българският случай става дума за мноооого богат полковник. Това е бизнесменът Йордан Динев, който с брат си притежава и управлява империята „Диневи“. Той не само е реализиран бизнесмен и милионер, но и почитан от властта носител на високия армейски чин. Министерски съвет го предложи за орден „Стара планина“ Първа степен.

 Защо му е на Динев тази награда? Най-краткият отговор е: да си попълни колекцията от пожелани неща. Така както е пожелал някога село Свети Влас, яхтите, колите, номерата за тях – до една 3333, русите и умни жени… Но това е тема от компетенцията на Адлер и Юнг…

Слабостите и хобитата са проблем на техните притежатели. Има и първенющина, без съмнение. Братя Диневи са постигнали една от изконите български мечти – сами да са си златната рибка. Изпълняват си обаче много повече от три желания.

Една от играчките на полковник Динев… 

Богати са, бизнесът им върви, вършат благотворителност, дават работа и хляб на хиляди служители. Мнозина се натискат да са в техния кръг, мнозина им завиждат. Диневи имат ресурс да осъдят всеки, който ги нарече олигарси или се усъмни в законосттта на бизнеса им. Политици, управленци, хора на изкуството, медии и издатели, шефове на служби – всички те лелеят да се отъркат в лукса и богатството, да изкярят някой лев и благоволение. Стига се до крайности като военни частни паради на национални празници. Висши морски и полицейски чинове им рапортуват и козируват сякаш сме Свазиленд на крал Мсуати Втори… Свазиленд на Балканите…

За Йордан Динев ордена ще е поредният трофей в колекцията му от постигнати мечти, желания, приумици, хрумвания и глезотии. Сигурно е приятно, сигурно е триумфално, благо чувство. Никой не вярва, че преяждането с почести, слава и пари често е като преяждане със стриди и препиване с водка и шампанско. Като гледам братята и аз не вярвам. 

За Динев е ясно, но какви са мотивите на правителството да предлага Йордан Динев за високото отличие? Оттам вече изброиха цял поменик от заслуги и трогателни действия на бизнесмена-патриот и благодетел. Това е публичната, формалната аргументация. Между редовете обаче надничат зависимостта и задкулисните връзки. Те не се признават публично. Правил го е някога Цицерон и е загубил главата си, защото Марк Антоний не харесвал да му се казва истината.  

Още от любимките на полковника от Свети Влас…

В цялата ситуация изпъква и нещо перверзно, което няма как да подмина. Главният предложител брат Динев да бъде удостоен с ордена е военният министър, той и вице-премиер, лидер на ВМРО, шеф на фондация „ВМРО“ – приказно богата с имоти, той и агент Дончо, а след това агент Иван – сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност. За Красимир Каракачанов става дума. Същият, който отрича да е получил и един лев от КТБ или фирми, свързани с КТБ – вярвате му естествено. Същият, който с готовност и плам се включи в проекта на Николай Бареков, а после напусна, когато КТБ бе фалирана, което засили съмненията за браковете му по сметка. 

Според МС Йордан Динев заслужава отличието заради „заслугите му за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква”. В прессъобщението пише още: „Офицер от резерва Йордан Динев подпомага изграждането на монументи, паметни плочи и барелефи, посветени на българската бойна слава и на воинската чест“. Опитах да науча как Йордан Динев е получил званието полковник. Никъде, ама наистина никъде в томовете екзалтирани и рекламни текстове за него няма и дума за този епизод от живота му. В интервюта самият той разказва, че е започнал бизнеса, когато е бил 20-годишен. От онази 1988 г. до ден днешен се е занимавал само с управлението на над петдесеттте фирми. Няма армейска кариера, а и тя трудно се връзва с частното предприемачество и трупането на милиони, колекционирането на скъпарски коли и яхти. 

Освен да е работил тайно за разузнаването? Българският Щирлиц? Не, не става, защото при Щирлиц няма кинти и бизнес. По-скоро българският Джеймс Бонд. И защо не – яхтите, колите и жените са налични. Пищов винаги ще се намери. Другият вариант е да са му дали пагоните, както преди време на Лили Иванова – за заслуги в областта на… Ако е така – да кажат, що мълчат. Нека всички се гордеем с него. И го направете генерал, по ще му отива към масонството. 

Всъщност Йордан Динев може да е с повече заслуги от някои други носители на „Стара планина“ – не е много трудно… Само не казвайте, че Динев вярва на славещите го ибрикчии. Презира ги и се забавлява с влиянието на облагите върху техните действия и кариери. Храненето на свине с рози продължава…   

Остава да узнаем само дали орденът „Стара планина“ ще е с мечове или с ферарита. Не че има някакво значение. 

БраТ Пит

https://frognews.bg/novini/ordenat-stara-planina-polkovnika-milioner-iordan-dinev-mechove-ili-ferarita.html

Предишна статия

С огромен интерес наблюдавам очарователната сага за „острова, който е собственост”…

Следваща статия

ВИЕ СТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН – ВЕЧЕ СТЕ МАТ!

Други интересни