Рапорт даден! Дежурството по ЕС изпълнено! Помните ли приоритетите?

Автор: Няма коментари Сподели:

Някой спомня ли си вече, че има приета цяла програма с приоритети на Българското председателство, приета от властта и гласувана в парламента. Обикновеният българин със сигурност се сеща за най-големия приоритет – Западните Балкани, за който свиреха под път и над път фанфари. Но другите май всички сме забравили.

Помните ли приоритетите с абревиатури ККК – Кохезия, Конкурентоспособност, Консенсус, и ССС – Стабилност, Сигурност и Солидарност. Аз не помня. Боже! Та знае ли средният българин що е то кохезия и ще има ли почва у нас? . Измислихме инициативата и пуснахме димката да обединяваме Западните Балкани и сдобряваме анод и катод като Косово и Сърбия. Правим се на ментори за Македония и Албания. Не си даваме сметка, че аристократката Европа май ни използва като кучето Лайка в Космоса преди пак да разширят ЕС.

 Борим международния тероризъм и миграцията в Европа. И вижте как …ефективно, бързо и справедливо правосъдие, енергетика, Европейският съюз като силен глобален участник на международната сцена, пише в програмата. И хоп-троп в Москва. Заради енергетиката премиерът Борисов поиска прошка и извинение от Путин и загърбихме европейските ценности на връх Председателството!

 Поставяме акцент върху конкурентноспособността, насърчаването на предприемачеството и социалните иновации и бъдещето на труда в цифрова и по-справедлива Европа. И това изпълняваме, след като половината България се изнесе в Европа да търси прехрана, вкарваме чужденци да работят у нас и както твърдят професори и академици, от България изтичат капитали в особено големи размери.

 Няма какво повече да говорим, ако искате по – подробно да си спомните останалите приоритети, моля на https://eu2018bg.bg/bg/news/28. По приказките на властта всичко тече по мед и масло. Така както протече и срещата на високо равнише в София. Всички, които я критикуваха, са черногледи, защото не отчели ползите от нея. А президентът Радев е търсил гарез и видял само политическа куртоазия в прегръдките и целувките между Европа и Борисов, защото не е бил поканен да мине по Моста на влюбените към НДК.

 Каквото и да кажем за българското председателство на Съвета на ЕС за повечето от българските данакоплатци то си остави мъглявина като биткойна и другите криптовалути. Някои намазаха яко филията, други ядоха бял хляб, а народът си остана с пръст в устата.

 И затова, макар и Дежурството по ЕС да е към края си, българинът нито си спомня, нито го интересуват приоритетите му. Ресорният министър Лили Павлова, може да не е пионерчето от прословутата снимка с Тато Живков, но бодро ще възкликне след броени дни: “Рапорт даден!” и ще чуе “Рапорт приет!”. Ще отчете като преизпълнени всички приоритети на Председателството – над 2000 събития, 25 000 делегати и гости в страната, приети регламенти, директиви, решения. Сметка – 150 млн. лв. Като в соца – план работа не върши, но отчита. Това е повече от сигурно!

 Но ще продължим да гледаме еврото и Шенген през крив макарон. А мониторингът ще остане като примка на бг-шията. И това и сигурно.

                                                                                                Камен Буров

https://frognews.bg/novini/raport-daden-dejurstvoto-izpalneno-pomnite-prioritetite.html

Предишна статия

Булгаргаз поиска 18% по-скъп газ от 1 юли

Следваща статия

ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА В БИБЛИОТЕКАТА

Други интересни