България се управлява по руски модел…

Автор: Няма коментари Сподели:

                                  Васил Филипов

Втора тръба за България от Южен поток няма да има. С тези т.н. „потоци“ Русия иска да затапи Южен газов коридор. С евроскептицизъм денонощно се трови съзнанието на българите. След като властта няма съвест, трябва силова промяна. Бг-милионери, подвластни на Русия, поддържат клептократичния начин на управление

Това казва Васил Филипов, енергиен експерт , анализатор на енергийни проекти и бивш шеф на Булгаргаз.

 Минаха срещите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов с президента на Русия Владимир Путин. Ще има ли тръба през Черно море и ще има ли втора тръба от Турски поток?

 Аз не вярвам, че ще се даде зелена светлина на потоци и тръби, тъй като те са просто излишни и непотребни в сегашния момент. Усеща се, че Русия иска по някакъв начин да заобиколи, да накаже Украйна за непокорство и да търси някакви начини, които за посветените не са много убедителни, че се залага много на Турски поток. По-рано беше Южен поток, който после стана Турски поток. За непосветените трябва да е ясно, че поради дълбочината на Черно море в Източната му част е неудачно решението да се спуска газ на дълбочина 2200 метра при температура на водата 3 градуса. И след това да се изтласква на 1000 км. За това трябва да се създава налягане от 350 атмосфери, което не е постигнато никъде по света. Най-голямото налягане, което Русия е постигнала на Син поток е 154 атмосфери. Тоест има си икономическа логика.За Турски поток, който толкова го предлагат и рекламират, трябва да се каже, че тръбите за него, до миналата година, бяха обявени за скрап. И понеже никой не ги купи, те решиха да ги погребат в Черно море и да правят Турски поток. Дали ще тръгне или ще си остане този скрап на дъното на Черно море, времето ще покаже. Аз не съм много убеден, че ще има Турски поток, тъй като няма от него потребност. Повтарям, има икономическа логика. Огромни са разходите за създаване на налягане в тръбите през Черно море.

 За читателя ще споделя, че транспортирането на 1000 куб. метра газ от Русия до Украйна, Молдова, Румъния и България до Турция и Гърция е около 45 долара. За преноса на 1000 кубика през Черно море ще е много по-скъпо. Сега Русия харчи 150 долара за Син поток, дълъг 394 км, а за Турски поток сигурно ще са над 300. И казвам, че няма икономическа логика с тези тръби, тъй като няма да излезе сметката на Русия. Няма да се постигне необходимото налягане, тръбите няма да работят пълноценно, няма да има транспортиране на 15-16 млрд. кубика по тръба. Засега се водят едни прения в пресата- геостратегически, със заплахи и т.н. И който се хване, хване …

Времето ще покаже. Аз желая нашето правителство да се въздържа от участието в ПОТОЦИ, тъй като си получаваме регулярно договорения газ през Украйна.

 Засега трябва да насочим вниманието си към алтернативни доставки. Да се разработват находищата в Черно море плюс алтернативни доставки от Юг и Югоизток- от Азербайджан, Иран, Тюркменистан, Ирак и др. Ние с руски газ повече не трябва да се занимаваме. Това ни обрича на ангажименти, задължения, които някои го правят умишлено, тъй като имат стари договорки и ангажименти с Русия и работят, и съществуват в България по руски схеми. На нас не ни е потребно обвързване с Русия на темата газ. Имаме дългосрочни договори, имаме действащи газопроводи с Украйна.

 Говори се, че ще спират тръбата през Украйна за България?

 Не могат да спрат този газопровод, тъй като има договорка с Европейския съюз. И затова трябва да търсим алтернативно решение. Дори и да го пуснат Турски поток, в което пак казвам, че не съм убеден, въпреки че са направили едната тръба. Миналата година бях на посещение в Турция и казаха, че имат оферта тези тръби, които ги бяха складирали за потоците през Черно море, да отидат за скрап. И сега от немай къде ги слагат и я тръгнат, я не. Но технологическата логика, която в момента управлява тези процеси, не позволява такива обеми газ и такъв транспорт. Така че това нито е ефективно, нито е вярно.

 Но има заглавия в пресата, че за България вече идват 15 млрд. кубометра газ от Турски поток? И президентът Радев говори за тази втора тръба от Турски поток, и премиерът Борисов също след срещите си с президента на Русия Путин.

 Казал съм го и друг път. Хъбът “Балкан” си остава един блъф, един балон, който все някой ден ще се спука. Аз просто не вярвам в съществуването на такъв проект и осъществяването му. Просто няма как. Най-добре ще е да се построи Увеселителен комплекс в крайморието с това име!

 Нали за да се захрани с газ трябва да мине през Черно море или с тази втора тръба от Турски поток?

 Казах, тази втора тръба няма да тръгне. И за първата не вярвам. Абсурд е да дойде газ през Черно море. Руснаците обичат да блъфират, да лъжат. След това един ден се събуждат, правят се на разсеяни, на разсърдени и забравят какво са говорили и обещавали. Не трябва да се хващаме и обвързваме с Русия. За хъб са потребни газови доставки от няколко източника, а то няма и един!

 Е как да не се обвързваме, като и президентът и премиерът отидоха за една седмица при Путин да се молят за газ и “Белене”. С Борисов бе шефът на Булгартрансгаз, а не на Булгаргаз. Значи е мислено за транзитиране на газ? Какво ви говори това?

 Явно си имат някакви лични зависимости. Имат лични зависимости, а не национални потребности. България няма нужда да се обвързва, тъй като нещата са подредени и всичко работи. Булгартрансгаз има други проблеми, трябва да се занимава с подмяна на тръби в Северна България. Ние повече не трябва да се ангажираме с разни приумици, тъй като това са лъжовни намерения. И не трябва не само да се ангажираме, а управляващите да се пазят от подписване на каквито и да е договорки и споразумения, защото след това ще се ходи на арбитраж и пак ще ни осъждат.

 При посещението си в Русия президентът Радев казва, че е можело да има Южен поток, след като има Северен поток 2. Значи за едни можело и не пречи на ЕС, а за други не можело?

 Дълбочината на Балтийско море е 100 метра.Там има условия да се поддържа транзит с тези технически възможности. А в източната си част Черно море е 2200 метра дълбоко. Получава се един кондензат, който е непреодолимия проблем.

Така че там е икономично и потребно. Консумацията на газ в Германия е голяма, а се отклонява и към Англия и т.е. оправдано е строителството на такъв газопровод. При нас са направени съоръжения през Украйна.  Има осем тръби, които могат да транспортират до 130-140 млрд. кубика. Има готови съоръжения, има подземни газохранилища и изискват малки експлоатационни разходи. В момента в Русия се чудят, имам информация, как да се отърват от Син поток дори. И там работното налягане трябва да е 250 атмосфери, а те не могат да стигнат 150, т.е. работи непълноценно, на загуба. Получава се кондензат на дъното, не могат да го изтласкват.

 Този газопровод засега е непълноценен. Плашат гаргите с потоците. Руската пропаганда върви. Надуват, блъфират. За какво ни е Южен поток? Какво консумираме ние? Не можем да стигнем консумацията на 3 млрд. кубика! За какво ни е Южен поток? Той пак няма да е пълноценен. Трябваше да направят четири тръби, за да крадат и крадоха, за това и не ликвидирват проектната компания „Южен поток“! Това са корупционни похвати. За да се краде и накрая никой да не знае края и сметката. Затова и “Белене” не се закрива, защото от всички тези проекти много е крадено. Крадене, крадене, крадене – това е правено досега, друго ако има – някой да го покаже, но нищо и никъде не е свършено!

 Как ще коментирате решението на ЕС да се облекчат доставките на газ за 5 държави , включително България и налагане на някакви ограничения на Газпром?

 Когато станах директор на Булгаргаз през 1997 г. България плащаше газа 104 долара на Исакча. Имаше една мафиотска българско-руска компания Топенерджи, в нея влизаха разни мошеници управляващи и от Мултигруп, които успяват със заплахи и натиск мотивирани от Москва на среща в Газпром на 21.9 1996 год. да вдигнат с цели 25% цената от 83 на 104 долара.И всичко това без никакво основание. На българската граница газа ставаше 120 долара. Скоро след това се срещнах в Турция с турския министър на енергетиката и там разбрах, че газът за Турция от Русия е два пъти по евтин. А за Германия – два пъти и половина. Така че дойде време Европейската комисия да се намеси и да се спрат всякакви тайни уговорки и изнудвания по територията на ЕС. Аз тогава водих люта борба за цената на газа и промяната на неизгодните условия, които бяха наложени за работа на Булгаргаз. Газпром и българският им слугинаж заплашваха, че ще спрат газа за България. Аз им казах, че ще спра транзита. Не отстъпих. Сега Русия не трябва да бъде допускана в Европа, защото всяко движение – крачка или ръкомахане на руснаци са с измамно намерение. Там  винаги е заложена измама за придобиване на облаги.Това е натурата, генът на руснака.

 Значи Южен поток е бил изцяло корупционен проект?

 Непотребен и неосъществим е. На руска територия нямаше изградено нищо. Няма! Просто се надува балона. Тук крадат, събрали се и през цялото време се създават схеми да ни управляват, да вербуват безнаказано лидери, личности и всякаква измет. Това прави Русия в цяла Европа. Такива имат от Брюксел та до Резовска река, обичащи парите и облагите. Прихващат алчни, лакоми, подкупни негодници, дават им някакви пари и злосторничат из цяла Европа. Това правят. Те такива търсят и след това им влияят, за да объркват хода на събитията и да вменяват евроскептицизъм и настроения срещу Европа. Какво може да предложи Русия на Европа? Предлагат суровина, газ и петрол. Нищо друго не могат да предложат, освен конфликти и саботажни схеми. Русия трябва да бъде ограничавана, тя няма работа в Европа.

 Тръбите трябва ли да заобикалят страните от ЕС, не е ли по-добре да минават право през тях?

 Дори да изкарат тази тръба на Турски поток, те с това искат да затапят и да не тръгне Южен газов коридор от Азербайджан и Иран. Иранските находища са едни от най-големите. Ако се направи Трансанадолкия газопровод /TANAP/ може да стигне газ и до България, но дали ще направим тръба? Защото тази тръба, интерконектор с Турция, щеше да стане готова 2009 г, после 2012, ама не стана. Комисионери попречиха! Думата ми е, че в България нещата се случват трудно, поради безскрупулното охулване и проваляне на всичко полезно нам от руската пропаганда!

 Евроскептицизмът, който се насажда у нас е непостижим другаде, защото управляващите нехаят, защо ли? Европа и САЩ ще подкрепят Южния газов коридор, ще подкрепят разработването на находища в Тюркменистан. Ще дойде газ през Турция от Иран, Ирак, Азербайджан.

 Но при тази обстановка и напрежение между САЩ и Иран как ще стане това?

 Ще се успокои обстановката, преговорите напредват. Проблемите на Иран са на верска основа повече. Нещата ще си дойдат на място. Скоро може да има тръба от Иран. Парите за разработване на Южен парс са в Лондон… Едно време водехме разговори с Турция за т.н. газопровод Набуко, кръстен по-късно на операта. След това нещата се объркаха и до ден днешен нищо не се направи. Само провали, кражби и безкрайни празни приказки и месали.

 И все пак какво е най-хубаво за България?

Тръбата от Украйна ще я има, докато има газ в Русия. Тя е обречена да добива и продава газ и петрол, за да съществува. Спре ли продажбата на газ и петрол, Русия ще се разпадне. Няма да я има. Трябва да се доразработят находищата в Черно море с газ. И да се развият тези нови трасета от Югоизточна Европа и Азия. Трябва да направим терминал за втечнен газ край Александропулис и интерконектор в Гърция. Това е, нищо повече.

 Ние трябва да мислим да си променим държавата вътре, защото България в момента се управлява по руски модел. У нас управлява безмилостно и нагло клептокрация. Навсякъде се лъже и се краде. Нямаме никакво развитие. Ние сме обречени на необратим упадък на територията. Трябва да се въведат норми, които да се спазват безпрекословно от всички. Правила и справедливост трябва. Законите ги има, но нищо не се постига само с тях. Това се цели с този евроскептицизъм, с който денонощно се трови съзнанието на българите. България да бъде член на ЕС, откъдето да получава пари, които да се присвояват от определени съсловия у нас, но държавата затъва. Ние изпадаме в изолация, ние не вдъхваме сигурност на партньорите. Населението обеднява, държавата също. Това ще се усети осезаемо скоро. И руската пропаганда няма да може да излъже българските граждани, че сме на прав път и че ще се оправим, че се развиваме.

 Има над десет хиляди човека, които са станали милионери, има и няколко милиардери и те дружно поддържат клептократичния начин на управление, какъвто го има само в Русия и България. Това е вътрешната политика в двете страни. Във външната Путин управлява пак с блъфове и лъжи, с противници и врагове. А пък нашите си измислят най-различни инициативи- я ще обединяват Балканите, или пък ще сдобряваме бесни диктатори, я нещо подобно, дори и победа над международния тероризъм ще постигнем, с което тровят съзнанието на българите. Нищо добро не се случва. И властта у нас чрез връзки с Путин поддържа статуквото- да не ги закачат, обвързани са. Казах, управляват по един и същи модел. Никъде този модел го няма.

 Но нали говорим за разкол между институциите у нас. Радев против Борисов…

 Това са празни приказки. Първо – президентът не управлява, няма нито ресурси, нито отговорности, нито може да вменява бъдещи ангажименти и намерения. Всичко това са празни приказки. Засега най-върви международният туризъм, за сметка на българската държава и на българския народ. Нищо не се прави къде поради частни зависимости, къде поради посредственост и простотия, и нищо не се очаква, само празнодумие.

 С революция ли ще се оправят нещата?

 Видно е, че психологическата обстановка се променя, а разминаването на думи и дела при управляващите вече е крещящо и като нищо ще се стигне до формулиране на нетипични решения. Казва се какво е положението и че сме в безизходица. Че нашият народ е обречен и че е устойчив упадъкът, защото изгубихме доверието на западните партньори, които искат да се развиваме, образоваме, да има стандарти и правила, които да се спазват. Посрещаме се, целуваме се, но тава е дипломатическа куртоазия, тя е моментно събитие. Шест месеца сме председатели на Европа, хората идват, посрещаме ги, черпим ги, някои се и напиват. Някои от тях, подозирам, получават и пликове,…Идват при “законно” избрано правителство, къде с купени гласове, къде с фалшифицирани избори…, но вече 25 години тези хора от властта се занимават само с лично обогатяване, защита на лични интереси и тези на кръговете около тях. Целта – задържане съществуването в орбитата на Русия, тъй като и тя се управлява автократично и няма опасност за промяна към ред, законност, справедливост и носене на каквато и да е отговорност!

 Така, след като няма съвест във властта, вероятно е масите да потърсят силова промяна. Нямаме ресурс, имаме дългове и те се увеличават. Народът напуска страната да търси прехрана, за да оцелява, да не умре от глад. Дотам сме я докарали.

                                                              Интервю на Красен  Бучков

https://frognews.bg/inteviu/vasil-filipov-hab-balkan-blaf-balon-uveselitelen-kompleks-balgariia-upravliava-kleptokratichno-ruski-model.html

Предишна статия

МИЛОСТ ЗА КРАВАТА ПЕНКА – НАРОДЪТ ДА ПОЧАКА

Следваща статия

ПОНЕЖЕ ЦАЦАРАТУРАТА СПИ, ВСЕМОГЪЩИЯТ ОНАГЛЕДИ КАК СЕ КРАДЕ НАЙ-НАГЛО ОТ ЕВРОФОНДОВЕ, ДОКАТО НЯКОЙ НЕ ИЗВАДИ ГАУБИЦАТА…

Други интересни