Борисов и Путин се договориха за продължение на Турски поток през страната ни

Автор: Няма коментари Сподели:

Двете страни са обсъдили и строежа на АЕЦ „Белене“. 

България и Русия се договориха за изграждането на продължение на Турски поток през страната ни. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция в Москва на премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин. 

Двете страни са обсъдили и строежа на АЕЦ „Белене“. Борисов разкри, че с Путин са се договорили съвместно да търсят частен инвеститор за строежа на втората атомна, който да бъде избран на конкурентен принцип. 

От своя страна Путин отлбеляза, че по време на срещата са направили обстоен преглед на образование, туризъм и са начертали бъдещи съвместни прояви в София и Москва. 

Категорично “Турски поток” влиза на територията на България, каза Борисов.

 „Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през Турски поток за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България“, уточни българският премиер. 

Той поясни още, че съответно „Газпром“, „Булгартранзгас“ и министрите ще намерят сферата, по която след това да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

 „И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през “Турски поток” – това става около 34-35 млрд. куб. метра вече и е сериозно количество газ, което трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент заедно с Европейската комисия да намерят приемливата формула“, заяви Борисов. Той посочи още, че всички въпроси, които Русия и България са обсъждали за газта, са одобрени от Европейската комисия. 

От своя страна Путин заяви, че въпросът за транспортирането на газа от „Турски поток“ в Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“. 

Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките по другите коридори, посочи още Путин. Междувременно ТАСС съобщи, че „Русия и Турция са готови да продължат „Турски поток“ към България“ . 

“ Русия е готова да се върне към участие в проекта за строителство в България на атомна електроцентрала „Белене“ на пазарни основания, ако този проект бъде възобновен от българската страна“, заяви руският президент. 

„Руската страна е готова да се върне към идеята за реализация на проекта за строителство на АЕЦ „Белене“, разбира се, ако България вземе съответстващото решение и, разбира се от само себе си – на пазарни основания“, заяви Путин. 

Той подчерта, че Русия е надежден доставчик на енергоресурси в България, осигурявайки 100% от потребностите на газ в тази страна. 

„Обемът на ежегодните доставки е около 3 млрд. куб. метра. Отбелязвам, че през територията на България преминават транзитни потоци на руски въглеводороди в други страни от Югоизточна Европа и има възможности за развитие на сътрудничеството в тази изключително важна сфера, като по този начин ще бъде внесен още по – голям принос за обезпечаването на европейската енергийна сигурност“, заяви Путин.

                         Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4588794/

Предишна статия

И СЕГА АКО НЕ СТЕ ДОВОЛНИ….

Следваща статия

ДЕН НА РОЗАТА И СЪБОР НА ЕДИН ДЕН В СТАРОСЕЛ

Други интересни