ИЗЛЕЗЕ НОВА КНИГА НА ИРИНА КИРИЛОВА

Автор: Няма коментари Сподели:

 Дни преди празника на просветата, културата и славянската писменост излезе от печат петата книга на журналистката Ирина Кирилова. 

 Започнала пътя си като писател с книгата „Картини от един живот”, в който разказа истории от живота на художника от Хисаря и Париж – Илин Паунов, авторката събра голяма част от интервютата си, правени с най- прочутите българи във втората си книга „Зад фасадата”. 

Достатъчно е да споменем имената на артистите Васил Михайлов, Невена Коканова, Георги Калоянчев, Гинка Станчева, Никола Анастасов, Сотир Майноловски и други, на режисьора Киркор Азарян, на поетите Радой Ралин, Йосиф Петров, Стефан Цанев, на професорите Андрей Пантев, Александър Лилов, Божидар Димитров, Петър Берон, на политиците Гиньо Ганев, Елена Поптодорова, Иван Пушкаров, Светослав Лучников, на певеца Васил Найденов, за да си направим заключение какъв път в журналистиката има Ирина Кирилова, срещала се с тези велики хора. 

 Третата си книга „Това съм аз”, тя разкрива себе си с думи, изляти в стихове и разказ за своя род Яланджийски от родното и село Калековец. В нея са и публистични творби с висока художествена стойност. 

 Следва „Къщата на хармонията” – една книга с разкази от личния и живот, свързан с близките и, със съкрловени истории и нови стихове. 

 „Ритъмът на сърцето” – така нарече Ирина Кирилова петата си книга, защото в нея по теми в проза и стихове са подредени изживяванията и на обичана жена, майка, баба, прабаба. 

Ето едно от стихотворенията от новата книга: 

 ДАНО ДА НАМЕРИШ ПОКОЙ 

Денем не вярвам, че вече те няма. 

Заспя ли, очаквам дано да те видя насън. 

Пътувам, лягам, потъвам във яма

и никъде образът не е от мене навън. 

Денем не вярвам, че не си на земята. 

Нощем летя край звезди, до морета поспра,

търся те горе в лика на луната,

но няма го рамото твое глава да опра. 

Къде си, накъде ли душата ти скита? 

При онази, която беше красива,

при лукавата, дето красотата изрита,

или при третата – тя се оказа крадлива. 

Не, никъде горе душата ти няма покой. 

Всяка те дърпа и ти стоиш във застой,

но със сиво – зелени очи простора пробиваш

и нежно сълзите ми земни изпиваш! 

                                                                            Тракийски Cвят

                                                                   ЗА АВТОРА
                                    

   Ирина Атанасова Яланджийска-Кирилова е родена на 2 декември 1944 година в село Калековец община „Марица” – Пловдив. Висше образование е завършила в Софийския университет „Свети Климент Охрид-ски” – Факултет по журналистика и има квалификация – журналистка. Писала е коментари, статии,  интервюта за вестниците „Антени”, „Станадарт”, „Марица”, „Арт- клуб” и други. Десетки години е кореспондетка на радио Пловдив. Гласът и е звучал по двете програми на Българското национално радио, пловдивските радиостанции “Веселина”, „Дарик радио”, „Канал ком”…
Познават я и зрителите на кабелна телевизия Хисар, където тя е работила повече от четири години. Хиляди са предаванията и в лицензираното от Съвета за  електронни медии кабелно  радио – Хисар с едночасова програма всеки ден. Двадесет и осем години тя работи там, а освен това прави и общинския вестник „Славей”. 

Ирина Кирилова има издадени четири книги. Първата се казва „Картини от един живот” и е посветена на художника от Хисаря – Илин Паунов, който 20 години живее и твори в Париж. 

Втората книга е „Зад фасадата”. В нея тя е събрала интервютата, правени от нея през годините с най- прочутите българи – актьорите Васил Михайлов, Невена Коканова, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, поетите Йосиф Петров, Стефан Цанев, Радой Ралин, режисьорът Крикор Азарян, професорите Андрей Пантев, Божидар Димитров, президентът Петър Стоянов, народните представители Гиньо Ганев, Александър Лилов, Елена Поптодорова, певецът Васил Найденов, художниците Вълчан Петров, Илин Паунов и други известни българи. 

Третата книга на Ирина Кирилова е със стихове , писани през годините, есета и разкази. В нея е вкючена и историята на нейния род Яланджийски от село Калековец, който е на 255 години. Заглавието на книгата е „Това съм аз!”

Четвъртата книга на Ирина Кирилова със заглавие „Къщата на хармонията” е с разкази от нейния живот и стихове.
Пред вас е нейната пета книга с най-новите и стихове, статии и най-хубавото, издавано през годините.                                                                                            

                                                                                       Тракийски Cвят

Предишна статия

СМЕЛО НАПРЕД! КОЛКОТО И МАЛКО ДА СМЕ ОСТАНАЛИ ПО СТЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА КРЕПОСТ! КОПИЕТО И ПЕРОТО СА НАШАТА СВРЪХСИЛА

Следваща статия

Аэропорт восхищает весь мир

Други интересни