“Ханделсблат” за Борисов: “Безсилният портиер на ЕС”

Автор: Няма коментари Сподели:

“Ханделсблат” за Борисов: “Безсилният портиер на ЕС”

Да даде тласък на евроразширяването – това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но плановете му срещат силен отпор, пише “Ханделсблат” в статия под заглавие “Безсилният портиер на ЕС”.

Бойко Борисов

Тези дни Борисов е в центъра на вниманието

„Българският министър-председател Бойко Борисов крачи по червения килим като широкоплещест охранител – в очакване на важните гости, които пристигат с черни лимузини и заради които улиците на София са се превърнали в строго охранявана зона”, се казва в репортаж на „Ханделсблат” от София, писан в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

Голям момент за България

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един – и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство”, пише изданието и изказва предположението, че умно измисленото от България мото на нейното председателство – “Съединението прави силата”, съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната да прокарва и собствените си интереси.

Борисов посреща Меркел

Усмивки, прегръдки, целувки: Борисов посреща Меркел

През последните години разширяването на ЕС беше изтикано на заден план – поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Брекзита. Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България, пише по-нататък “Ханделсблат” и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. И благодарение на която Еврокомисията отново се захвана с темата, коментира изданието и продължава:

“По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването – това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг”, отбелязва “Ханделсблат”.

Борисов с френския президент Макрон

Борисов с френския президент Макрон

Насрещен вятър

Френският президент например иска реформа на ЕС – и чак след това ново разширяване. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер – Доналд Тръмп, коментира изданието.

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред”, пише в заключение “Ханделсблат”.

България преди голямата си мисия

България чисти, лъска, ремонтира. Защото като домакин на предстоящата среща на върха на ЕС иска да се представи от най-добрата си страна. Политиците вече се вълнуват. За обикновените българи обаче всичко е само театър. (15.05.2018)  

И Западните Балкани в ЕС – сериозно ли?

Страните от Западните Балкани – в ЕС? Звучи направо безразсъдно, но ако Брюксел не даде на “непослушните” деца от периферията на Европа перспектива за членство, те може да се втурнат на изток. Дори към Далечния Изток. (07.02.2018)  

Борисов: “Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада”

Нормално е да сме благодарни на Русия, но не може да има и грам съмнение относно западната ни принадлежност: България е ЕС, България е НАТО, казва премиерът Бойко Борисов в обширно интервю за НЦЦ. Ето цитати: (19.04.2018)  

“Българският случай е прецедент в историята на ЕС”

Българският случай е прецедент – за първи път европредседателството поема страна, която е под наблюдението на ЕС. И въпреки това София има шанс за успех. Така звучи в резюме оценката на германската политоложка Й. Даймел. (08.12.2017)  

Хайн: “България има шанс да подобри имиджа си сред европейските елити”

Една малка страна с големи проблеми поема за първи път европредседателството. Ще се справи ли България? Ето оценката на германския политолог д-р Михаел Хайн, който е добър познавач на България: (22.12.2017)  

Предишна статия

Какво се крие зад “мечтите” на Национална лотария

Следваща статия

Искат с 15 млрд. да спасят 3 млрд. и откраднат още 5-6 млрд…

Други интересни