Астероид с размерите на футболно игрище премина на много близко разстояние от Земята

Автор: Няма коментари Сподели:

Астероид с размерите на футболно игрище премина на много близко разстояние от Земята, без да има никакъв опасност от сблъсък, съобщиха от НАСА. 

Астероидът с име 2010 WC9 се приближи на разстояние от 203,4 хиляди километра от нашата планета в сряда в 1:05 българско време, като е прелетял между Земята и Луната. 

Астероидът беше открит през 2010 година от учени от обсерваторията в Аризона. Астрономите са го следили 10 дни, след което се е изгубил, като не са успели да изчислят нито параметрите на орбитата му, нито орбиталния му период.

 На 8 май тази година, след около седем години и пет месеца, 2010WC9 отново беше засечен. Първоначално учението решили, че това е нов астероид, но в последствие се оказал 2010WC9. 

Небесни тела с подобни размери много рядко прелитат между нашата планета и Луната. Досега НАСА е успяла да открие 93% от големите астероиди с диаметър над 1 километър, което представлява потенциална опасност за планетата. Приблизително една хилядна от тези обекти се въртят в рамките на 195 милиона километра от слънцето.

                Прочети още на: http://www.bgnes.com/tehnologii/nauka/4585899/

Предишна статия

Самая дорогая в мире еда…

Следваща статия

ЕВРОТО ЗА БЪЛГАРИЯ КАТО АБСОЛЮТНА НЕОБХОДИМОСТ, А НЕ КАТО ХИМЕРА

Други интересни