Проф. Слатински: В сагата с Боян Петров ударихме дъното

Автор: Няма коментари Сподели:

Проф. Николай СлатинскиИзточник: БГНЕС

Отечество, Държава, Стратегия, Геополитика, Демокрация, Свобода, Сигурност, Собственост, Отговорност, Дълг, Върховенство на закона, Либерализъм, Патриотизъм, Запад, Евразия…

Ние си мислим, че отговорите на големите въпроси, в частност на този защо сме аутсайдерско общество в опашката на Европа по всички позитивни параметри и сме далеч откъснали се лидери по всички негативни показатели, се крият в големите думи, обясняват се с гръмките слова, стават ясни чрез фундаменталните понятия, формулират се чрез философските категории…

Но това невинаги е така, то практически много рядко е така.

Понякога е достатъчно нещо мъничко, почти неочаквано като случка, дребничко като зрънце истина, препречило ни се напълно внезапно. И в него се крие търсеният отговор или поне то ни дава някакъв отговор на някой от големите въпроси.

Ето така в сагата с алпиниста Боян Петров ние, българите, като общество ударихме дъното! Не всички, но мнозина сред нас, а това значи е вина на всички нас.

Като прочетох толкова много ненавистни коментари, не можах да спра изблика на емоцията – Господи, ние сме сигурно генетично увредени, ние вероятно сме дефектни като социум, в нашата социална тъкан може би има нелечима язва, в мозъка ни на нация като че има тумор, у нас като народ сякаш клокочат такива злоби, които поглъщат всичко човешко, съвместно, солидарно, обединяващо!

Как да си обясня иначе това ниско и низко падение, което изби като уродлив цирей върху лицето ни на общност от разумни индивиди?

Ще кажате – преувеличаваш, пресилваш, драматизираш, мелодраматизираш!

Де да беше така. Пак казвам, илюзия е, че отговорите на всички големи въпроси се дава с големите наративи, с големите разкази, с големите етикети, с големите клишета.

  Неизбежно идва време, когато Истината лъсва и чрез най-обикновената случка, чрез най-простичкото събитие. Но лъсва със страшна сила. 

Ние ли сме това, или не сме? И кой е виновен за израждането на облика ни – дали огледалото, в което обликът се отразява, или носителят на този облик?     

                                      Проф Николай Слатински

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/prof-slatinski-sagata-boian-petrov-udarihme-danoto.html

Предишна статия

У задержанного за хищение почти 5 млрд рублей главы петербургского Ростехнадзора нашли 1 млрд наличными!!!

Следваща статия

Нека спрем да се залъгваме: ето кой управлява България!

Други интересни