Полицията в Гърция е задържала журналиста Любчо Нешков

Автор: Няма коментари Сподели:

Бюст-паметник на Гоце Делчев в Борисовата градина, София

Полицията в южната ни съседка Гърция е задържала журналиста Любчо Нешков, който е бил на посещението на мястото, където през 1903 година загива Гоце Делчев.

Пред bTV журналистът разказа, че на 4 май, когато умира революционерът, той и още двама българи решили да отидат до мястото, където Гоце Делчев загива, за да почета паметта му. С журналиста били още свещеник и 86-годишния журналист Иван Николов.

Тримата отишли в село Баница, което вече не съществува. Селото се намира на около 20 километра от град Серес. На мястото на селото към днешна дата е останала само камбанария и остатъци от олтара на църквата “Свети Димитър”. 

Именно на това място на 4 май 1903 година загива Гоце Делчев. Революционерът е бил погребан на това място до 1917 г., когато останките му са пренесени в България. След 1945 г. останките на Гоце Делчев са пренесени в църквата “Свети Спас” в Скопие.

След като отишли на мястото българите решили да запалят по една свещ.

Тогава обаче те чули силен трясък на врати и мъжки глас. На мястото пристигнали двама мъже. По думите на журналиста единият от двамата със сигурност разбирал български език.

“Поискаха ни личните документи, взеха ги и се започна едно безумно… може би час и половина на това място да ни питат едни и същи въпроси – защо сме тук, защо на това място, какво е значението на тази църква…”, разказа още той.

По никакъв начин аз и двамата ми спътници не сме нарушавали нито закона, нито реда или каквото и да било“, допълни Нешков.

След близо два часа гърците решили да отведат българите в полицейското управление. Тогава Нешков се обадил на българския консул в Солун.

 “Той първо не можа да повярва, че наистина се е случило. Минути, след като бяхме в полицейското управление, бяхме изпратени от шефа на полицията до тротоара с добри пожелания”, обясни Нешков.

Цялата разправия продължила около два часа и половина.

ВМРО почете Гоце Делчев с факелно шествие в Благоевград

ВМРО почете Гоце Делчев с факелно шествие в Благоевград

За първи път се включват и българи от Македония

Според Нешков задържането на българите в Гърция не е случайно. 

“Това не е хрумване на селския полицай или на тези двама, не е дори хрумване на шефа на полицията в Серес. Това е централна директива, която важи особено около 4 май, когато всичко се проверява. И тази гръцка директива, забраната е с цел забрава – хората да забравят какво е било там, кой е живял, кой е загинал дори, независимо, че е загинал в битка срещу поробителя”, категоричен е Нешков.

Той сподели и че е вероятно въпросът за толерантността между народите на Балканите да бъде поставен в Европейския парламент от евродепутата Андрей Ковачев. По думите на Нешков в момента на Балканите не е виждал по-антиевропейско поведение.

https://news.bg/bulgaria/politsiyata-v-gartsiya-e-zadarzhala-zhurnalista-lyubcho-neshkov.html

Предишна статия

Πpизpaĸът нa нaциcтĸoтo минaлo тeгнe нaд нaй-млaдитe милиapдepи в cвeтa

Следваща статия

Дъждове, гръмотевични бури…

Други интересни