У нас всеки, който се бори срещу корупцията, е преследван

Автор: Няма коментари Сподели:

Адвокат Мария Колева

Подадох сигнали срещу шефове на НАП. Това са Илияна Христова, Бойко Атанасов и Красимир Стефанов. До този момент не е последвало нищо. Ужас е. В тази държава всеки, който иска да се бори срещу корупцията, е преследван. Всичко се прикрива. Това каза пред Фрог нюз адвокат Мария Колева. Ето какво още разкри тя:

– Г-жо Колева, в края на март т. г. бяха арестувани няколко данъчни служители като организирана престъпна група за корупция. Заради това цял отдел от 300 души бяха съкратени. Като адвокат, запознат с доказателствата по делото, смятате ли, че то ще издържи в съда? 

 –  Не. Това ще е поредното дело, което ще се сгромоляса и  ще ви кажа защо. Специализираната прокуратура е създадена, за да преследва и  рекетира обикновените граждани. Реално няма никакви доказателства срещу данъчните служители, които бяха задържани в края на март. т. г. Пет човека стоят в ареста без причина. Срещу тях няма обвинителен акт, а в същото време им е наложена най-тежката мярка. 

–  Казват, че има СРС-та.

–  Действително по това дело са прилагани СРС-та.  Първият, който е бил подслушван с разрешение на съда  е бил началник-отдел „Оперативни проверки” към НАП Славчо Шалев. Той обаче нито е сред  задържаните, нито е разпитван. Това не е логично, защото, за да бъде разрешено едно лице да бъде подслушвано, съдът трябва да бъде убеден, че това е необходимо. Шалев реално организира дейността на хората от отдела, които бяха впоследствие задържани. Знае се, че те не могат да предприемат нищо без знанието и разрешението на началника си.  Категорична съм, че арестуваните са жертва на своите началници. Натискът да се прави едно или друго става от шефовете. Никой не предприема нищо на своя глава. Моя колежка беше уволнена, защото нейната пряка  началничка – шефката на НАП-София Илияна Христова  я натиснала да прикрие проверка срещу  Гущеров. Тя не се подчини и я уволниха. Още една жена беше махната, защото не изпълнява поръчките на Илияна Христова.

– Защо няма жалби за тези неща?

– През декември съм подала жалба срещу хората от  високите етажи на НАП. Сигналът ми е до главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов. Той засяга дейността на настоящата шефка на НАП-София  Илияна Христова и предишните й колеги  Бойко Атанасов и Красимир Стефанов. 

–  Реагира ли Цацаров?

–  Да, вече има образувана преписка. По случая съм  разпитана в Главна дирекция „Национална полиция”.

–  Какво разказахте на органите на реда?

–  Имам доказателства, че Илияна Христова прикрива фирми за източване на ДДС. Става дума за чужда фирма. Има ревизионни актове за милиони, които са влезли в сила, но Христова не ги е събрала. Тези пари никога няма да се съберат.

 – Каква е причината тази фирма да се облагодетелства?

– Става дума за немска фирма, за която се е застъпвал чуждестранен посланик.

 –  Каква е сумата, с която държавата е ощетена?

–  10 млн. лв. За толкова е ревизионния акт.  Става дума само за един данъчен период. Представете си с лихвите за какви пари говорим? До този момент вероятно  надхвърлят 20 млн. лв.  И толкова е загубила държавата само от един ревизионен акт.

 –  Защо сте подали сигнал срещу бившия шеф на НАП и депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов?

– Защото докато беше на този пост лично съм го информирала за източване на ДДС. За същото  съм уведомила и прокуратурата. Тези фирми и до ден днешен не са внесли и една стотинка в държавата. Те няма и да ги внесат, защото са фалирали, нямат никакви активи.

 – Каква беше дейността им?

– Продаваха петрол, вземаха го от „Лукойл”. За съжаление държавата никога няма да си събере дължимото.

 – Защо споменавате името на Бойко Атанасов в сигналите си?

–  Когато се случваха всички тези безобразия, за които ви разказвам, той беше директор на дирекция в НАП. Става дума за фирми от София и София-окръг. През 2014 година от Сметната палата  установяват, че зала „Арена” в Ботевград е построена от брата на съпругата на Бойко Атанасов. По време на строителството й са били отпуснати допълнително 2 млн. лв. без да има причина. Не е ясно тези пари за какво са похарчени.

 – Прокуратурата отговори ли ви на сигналите?

– Не. Същото се случва и със сигналите, които различни хора са подавали и  срещу бившия кмет от ГЕРБ  в Ботевград Георги Георгиев. В тях се говори за източване на милиони във всяка една област. До този момент срещу него не е предприето нищо. Той няма бизнес, бил е директор на Тухларния завод, откъдето му викат и Жоро Тухлата. След това стана кмет 4 мандата. Дъщеря  му като неработеща  студентска построи хотели, сгради. Това се знае от  главния прокурор и министър-председателя. По този повод съм  разпитвана в ГДБОП, но оттам нищо не предприеха. Много интересно се държаха към мен полицаите – все едно аз съм виновна за нещо. По тази причина  много хора отказват да разкриват истината и да осветляват далаверите в държавата ни. Върху свидетелите се оказва натиск. Репресия има не срещу този, за когото има данни, че е извършил престъпление, а срещу този, който прави разкрития. Няма такава държава. Такъв страх сред гражданите никога не е имало.

 – Вие страхувате ли се?

–   Не, аз съм от хората с активна гражданска позиция. За това си „плащам” цената. Срещу мен имаше опит за убийство, заплахи, данъчни проверки и т. н. Рекетирали са ме. В тази държава не е за живее.  Наскоро президентът Румен Радев призова да се осветлят обществените поръчки. Лично на министър-председателят съм подавала сигнали за съмнителни обществени поръки. През 2015 година ми отговори, че по тях наистина има нарушения. За  хората, които бяха виновни, обаче не последва нищо.

 – Как си го обяснявате?

– С това, че става дума за техни фирми. Мога да ви шокирам още повече. Адвокат съм по едно дело за проституция, разпространение на наркотици и рекет. Те са ставали  в един изискан столичен хотел. И знаете ли коя е охранителната фирма?

 -Коя е?

– „Ипон”.

 – Как се развива съдебната сага?

–  Делото влезе в съда през 2014 година и  до този момент е прекратявано 5 пъти в специализирания съд. Последното заседание беше на 24 април. Пак го прекратиха. Все пак  фирмата не е случайна. Ужас е. В тази държава всеки, който иска да се бори срещу корупцията, е преследван. Всичко се прикрива.

                                                                                     Интервю на Катя Илиева

https://frognews.bg/inteviu/advokat-pred-frog-podadoh-signali-sreshtu-shefove-nap-posledva-nishto.html

Предишна статия

27 исцеляющих цитат психотерапевта Илсе Санд

Следваща статия

Борисов се хвали, сипе огън и жупел срещу президента Радев

Други интересни