Над 100 000 в Унгария излязоха срещу Орбан и главния прокурор

Автор: Няма коментари Сподели:

Десетки хиляди унгарци на протест срещу Орбан и кликата му.

Нова избирателна система, моментална оставка на главния прокурор и гарантиране свободата на медиите и словото. Това скандираха десетки хиляди унгарци на митинг в Будапеща. Над 100 000 души се събраха в центъра на унгарската столица вчера.

Те заявявиха своето несъгласие с управлението на спечелилия за трети път изборите Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС в съдружие с бутиковата Християндемократическа партия. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете.

Недоволните искат и ново преброяване на бюлетините заради съмнения за манипулиране на резултатите. Сред исканията са и такива за свободни медии, нов изборен закон, както и за по-тясно сътрудничество между опозиционните партии.

Протестът е един от най-мащабните в Унгария през последните десет години.

На трибуната застанаха и много известни с гражданската си позиция унгарци.

“Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на комунистическия диктатор Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували”, каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите. “Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!”, заяви той сред бурни аплодисменти.

 Хомонай изброи три основни искания на протестиращите:

 – промяна на избирателната система, която гарантира победите само на ФИДЕС,

– отстраняване на главния прокурор Петер Полт, верен другар на Орбан, защото “докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван”,

 държавните медии да станат обществени без да са под контрола на Орбан и ФИДЕС. 

 Според световни информационни агенции като Ройтер и Асошейтед прес в Будапеща са протестирали над 100 000 души. Те са били предимно млади хора.

https://frognews.bg/novini/nad-100-000-ungariia-sreshtu-orban-glavniia-prokuror.html

Предишна статия

Когато Конституцията и правата на човека са просто думи на хартия…

Следваща статия

Paul Mauriat

Други интересни