ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В МУЗЕЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

Читалище „Никола Вапцаров” – квартал Момина баня. Женската фолклорна група репетира, а децата от кръжока за изработване на автентични предмети от старото минало и запазването на традициите “Сръчковци”, са в трескава подготовка. 

На Велики четвъртък те ще покажат в Археологическия музей как се боядисват великденски яйца с восъчна техника, осъществявайки своята образователна програма. Това не е първото им участие във възпроизвеждането на някогашното шарене на яйцата. Стана традиция да правят това всяка година в музея. 

Разбира се, в читалището ще бъдат подредени яйца, нашарени с различна техника. Моминобанци знаят за красивата кошница, която ще бъде показана на всички. И те са развълнувани, след като малките лазарки научиха толкова стари лазарски песни, за да минат по къщите на Лазаров ден и да зарадват стопаните. 

 За да го има всичко това, заслуга има секертарят на читалището – Мариана Вълкова. Вече двадесет години тя, макар че не е моминобанка, възприе техните традиции и заживя с техните песни, танци и кукери. 

И кукерите донесоха награда от Столетово, от Войнягово, от Стара Загора. А в Гърция обърнаха погледите на всички към автентичните стъпки и към старите чанове, съхранени през годините.

 Читалището в Момина баня стана на 90 години и жителите на квартала показаха, че българският дух е жив, само да има кой да подклажда огъня на родолюбието и да води младите напред. 

Затова заповядайте от 11 часа до 15 часа в Археологическия музей в Хисаря, за да видите една стара техника, която създава красота, достойна за Възкресение Христово.

                                                                                                                Тракийски CвятImage title

Предишна статия

Патриарх Неофит заедно със Синодалните митрополити отслужи Водосвет в центъра на храм „Св. Александър Невски”

Следваща статия

ГОРКО ВАМ, КНИЖНИЦИ И ФАРИСЕИ, ЛИЦЕМЕРИ, ЗАДЕТО ЧИСТИТЕ ОТВЪН ЧАШАТА И БЛЮДОТО, КОГАТО ВЪТРЕ ТЕ СА ПЪЛНИ С ГРАБЕЖ И НЕПРАВДА…

Други интересни