Велики понеделник: Христос налага с камшик министри пред ”Св. Ал. Невски”

Автор: Няма коментари Сподели:

Гоненето на търговците от храма продължава…Източник: Худ. Борис Елшовски

Кой не се е сблъсквал със Злото? Кой не страда от злини и не иска да се пребори с тях? Страстната седмица е точното време да прогоним злото, да намерим успокоение и вдъхновение да продължим напред с удвоени сили.

Във Велики понеделник и в следващите два дни от Страстната седмица по стар обичай се почистват дома, двора и градината. Както при повечето традиции, и тук голямото великденско почистване е ритуал за здраве и прогонване на злото.

В понеделника на Страстната седмица – седмицата, посветена на страданията Христови – на сталославянски значението на „страст“ е страдание. Всеки един ден от нея е белязан от събитие, което е част от Христовите страдания и от пътя към Голгота, разпъването на кръста и Възкресението. Затова са наречени велики.

 Според библейския разказ на този ден Исус отишъл, качил се на магаре, на поклонение в Йерусалимския храм – светинята на всички евреи. На площада и в предверието на храма заварил сергии и голяма глъч, кавги и скандали. 

За да влязат в храма, всички евреи трябвало да си платят, и то не със свои, а с храмови пари. Това било една от причините пред храма да има дълги маси, отрупани с храмови и обикновени монети.

 Търговците на жертвени животни пък идвали пред храма заедно с кравите, овцете и гълъбите. Площадът се превръщал в пазар, място за търговия с всякакви стоки току пред дверите на храма.

 

                                         Изгонването на търговците пред храма.                    

                                                                                                                      Худ. Рембранд

 

Щом Исус видял тълпящите се хора и чул цялата тази врява, останал дълбоко огорчен. Разгневен, той събрал от земята въжета и направил от тях бичове, с които разгонил всички търговци и животни. 

Преобърнал масите с парите, а на продавачите на гълъби казал: “Вземайте клетките и се махайте! Как посмяхте да превърнете дома на моя Баща в пазарен площад!”.

 Това е една от причините фарисеите да се настроят срещу него и в последствие да поискат наказанието му. 

 Управниците на еврейския народ по това време завиждали и се страхували от проповедите на Исус, застрашаващи тяхната власт и богатство. 

***

В сряда, на редовното заседание на правителството Борисов седи сам в залата.

– Къде са министрите? – пита той чистачката леля Гина.

– На Велики понеделник Христос ги налагал с камшик пред “Св. Ал. Невски” и сега си лекуват раните.

– Добре, че не отидох, – промърморил Борисов.

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/veliki-ponedelnik-izgonim-zloto-nas-targovtsite-hrama.html

Предишна статия

Проф. Слатински: Страдаме от новия СПИН – синдром на придобита институционална некадърност

Следваща статия

… Георги Гергов с Пловдивския панаир!

Други интересни