„И ТОВА ЩЕ МИНЕ“, АХМЕД ДОГАН, АМА РЕЧИ НА МЕДИЙНИТЕ СИ ВЕЗИРИ, ЧЕ СУЛТАН МАХМУД НЕ Е СОЛОМОН!

Автор: Няма коментари Сподели:

Контролирано трети ден поред медиите, препечатвайки информация от сайта „24Родопи“, ни заливат с това какво рекъл Ахмед Доган на рождения си ден, как не му харесвало накъде отива света, как пожелал на гостите си да се радват на живота и так дале…

Днес контролирания пласмент премина на следващо „ниво“ – какви били подаръците за Ахмед Доган и какво рекъл Доган за тях:

Сред подаръците са уникален ръкопис на история на Османската империя от 1570 година и плитък старинен съд с ръчно изработен надпис със златни букви, завършващ с притчата „И това ще мине“, съобщи „24Родопи“.

„Днес един бизнесмен ми подари история на Османската империя, издателство на Ватикана, ръкопис. В света има 2-3 такива издания. Много е ценно за мен. Хиляди подаръци съм получавал, никога не съм говорил за тях. Може би имам най-голямата картинна галерия. Някои предмети още не са отворени. Подаръците не са изкушение за мен. Имам и…., брониран… Може да го карате“, казал Доган, който спази традицията и за 64-годишния си рожден ден събра близките си приятели и активисти на ДПС.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ му подарил античен глинен съд с надпис на един от съветите на Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми „Търпението е сила“.

„Пътят не е само посока, път с начало и крайна цел, труден, но човек не трябва да се отказва“, с тези думи се обърнал към гостите си Доган.

Надписът „И това ще мине“ (Bu da geçer ya hu) е свързан с древна суфистка история. У нас е познат като притча за пръстена на цар Соломон. В случая с уникалния подарък става дума за пръстена на султан Махмут.

И това ще мине, човече!

Един ден султан Махмут повикал своите везири и им заповядал да му изработят такъв пръстен, че когато го погледне, ако е тъжен да се усмихне и ако е щастлив да се натъжи. Везирите му се събрали и пратили хабер по всички краища на империята. Най-накрая успели и се явили с един пръстен пред султан Махмут. Щом го зърнал, той възкликнал: „Ето това е, което търсех!” На пръстена били изписани следните думи: „И това ще мине, човече!”

На калиграфите този израз им допаднал много и го използвали доста често в своите творби. И днес дори този израз се изписва с латински букви и се окачва по стените. „И това ще мине, човече“ е една амбиграма. Израз, чието значение не се променя, дори да бъде използван в случаи, които са на срещуположния полюс, обърнати на 180 градуса, допълват от „24Родопи„.

Верно е, Ахмед Доган, че „и това ще мине“, ама речи на медийните си везири, дето си потрошиха китките дни наред да пласират контролирано какво точно си рекъл и получил, че Султан Махмуд НЕ Е Соломон.

И че пръстенът на Соломон има далеч по-различно значение от това, което приписват на Султан Махмуд. И че пръстена на Соломон НЕ Е „познат у нас от притчата за Соломон“, защото историята на пръстена на Соломон е първична, за разлика от внушенията със султан Махмуд.

соломон Ето и накратко историята на пръстена на Соломон:

Мъдреците дарили цар Соломон с пръстен с надпис „И това ще отмине“. В един от трудните си мигове, унил и вбесен царят захвърлил пръстена и тогава видял, че от вътрешната страна на пръстена има още един надпис: „И това ще отмине“.

Тънка, но съществена разлика между Соломон и Султан Махмуд, нали?

Айде със здраве!

                                                                        Веселина Томова

На снимката: Пръстена на Соломон на ръката на Веселина Томова, купен от Израел

                                                                                               http://afera.bg

Предишна статия

ДА ВИ ЗВУЧИ ПОЗНАТО?

Следваща статия

Не, „цивилизованият“ Запад не мрази Русия! – 3 част…

Други интересни