ЗАЩО ГИНКИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА КУПЯТ ЧЕЗ…

Автор: Няма коментари Сподели:

Здравейте, драги зрители и радио слушатели, как сте, добре ли я карате!

Докато вие си купувате яйца и агнешко за Великден с поредния кредит от Кредисимо, или Изикредит, Гинка е решила да си напазарува ЧЕЗ.

„И защо не!“- ще кажете – „Имала жената пари, купила си го, като нова кухня от Икеа или диван от Айко“.

Да, ама не. И не защото се казва Гинка и е от Пазарджик, а защото цялата група са дребни за тази сделка- финансово, морално и с недобра репутация, която са скрили в оШфорки.

ЧЕЗ хубави, или лоши, са мултинационална енергийна компания, която по ред причини, се отказва от българския си бизнес, като търси купувач.

Търсенето на купувач не е лесна работа поради две причини – високата цена за активите и нуждата от неофициално одобрение на кандидата от управляващия автократ /банкя аналитика/.

Явно гинките отговарят и на двата, както и на третия, който е абсолютно задължителен- да са постигнали споразумение с ТИМ, които държат 25% в момента, техният дял да нарастне поне до 34%, за да имат контрол върху новото дружество , /защото на тях картината им ясна и че на тези трябва да им се удрят спирачки/.

Проблемите

-гинките, това са един конгломерат от спекуланти, партийно обвързани с герп

-някои от тях са изкарали парите си чрез обществени поръчки, защото са  приближени до властта, чрез партийно строителство по места

-други, работещи изцяло в конкурентна среда, но използващи, нека го наречем- „административни некункорентни бизнес предимства на едро“,които са известни медийно като „усещане за корупция“

-някои имат криминални регистрации, а други общо минало с премиера по отношение на СИК

Тази малобройна група, скрита зад зелената жилетка на Гинка, е в тежък конфликт на интереси, поради простичкия факт, че ще се възползват от ЧЕЗ, така че да им създаде конкурентна писта по отношение на досегашния им бизнес и за да стигнеш до този извод не ти е нужно ПиЕйчДи по разследваща журналистика.

Представете си, че вие строите мол, един от собствениците на ЧЕЗ също, чий мол ще бъде захранен с ток и чий забавен?

Представете си, че вие строите селище в Драгалевци, а един от собствениците на ЧЕЗ също, само че в Бояна, защо да не ви отстрани от пазара, като ви направи трафопост, тогава, когато на вас вече ви е все тая?

Защо си мислите, че фирмите, които досега бяха изпълнители на електроизграждането на ЧЕЗ- трасета, трафопости, касети, табла, станции и т.н, няма да станат едни обикновени подизпълнители на други фирми на „гинките“ с номинално различни собственици, което автоматично ще вдигне инвестиционния разход и респективно цената за пренос.

Защо тези хора биха се държали така? -ще кажете.

Защото, уважаеми, това не е голяма мултинационална компания, която да работи единствено в енергийния сектор  и да държи на репутацията си/виж изискванията към кандидатите преди приватизацията на ЧЕЗ -“Кандидатите трябва да имат международен опит с търговията с електроенергия, да участват в либерализиран пазар, през последната година да са продали над 7000 гигавата часа електроенергия и да имат собствен капитал над 700 млн. евро.“/, това са  аматьори, спекуланти, които са свикнали да изкривяват пазара посредством политическа и административна корупция и да печелят от нея.

Какво да се направи?

Не съм юрист, но мисля, че е нужна такава промяна в Закона за Енергетиката, която да не позволява такива дружества да стигат до такива собственици, или пък държавата да си го купи обратно и да го управлява.

Защото, честно казано, ми писна от мантрата, че държавата е лош стопанин и то такъв, на който сме поверили сигурността, здравеопазването и образованието.

Лош стопанин, ама добър законодател – дървено желязо!

Лош стопанин, ама добър министър, а, не е ли нонсенс!

Представете си утре, че гинките вдигнат едно БелЯне…

Дали ядрено и политическо, ще е без никакво значение

                        Бай Добри

                             Колаж: Георги Динев                      http://afera.bg    

Предишна статия

Не искаме и не можем да живеем с такива като вас!

Следваща статия

КАК ПРИСВОЯВА ИВАН КРЪСТЕВ? ЩЕ ГОНИМ ЛИ РУСНАЦИ?

Други интересни