Бойко Борисов и Владимир Путин…

Автор: Няма коментари Сподели:

Бойко Борисов и Владимир Путин подчертаха, че двустранният диалог се развива добре БГНЕС

 Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов по случай националния празник на България.

В телефонен разговор, проведен днес, двамата обсъдиха енергийните проекти на територията на страната ни.

 Борисов запозна Путин с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. 

Коментирано беше и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Българският премиер представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански и посочи, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани.

 Президентът Путин изрази готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта. 

По време на разговора беше обсъдено развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия.

 В тази връзка беше коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент посочи, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информира, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. 

Разгледан беше и вариант за изграждане на отклонение от газопровода “Турски поток”, което да достига пряко до хъба. 

Бойко Борисов и Владимир Путин подчертаха, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма. Отчетено беше, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.

                      Прочети още на:             http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4571632/

Предишна статия

Бонев: Протестът в Пловдив е пример, как властта не може да управлява кризи

Следваща статия

Защо ЧЕЗ бяга от България?

Други интересни