Необичайно студеното време в Европа счупи рекорди Зимата донесе радост за децата

Автор: Няма коментари Сподели:

                  Необичайно студеното време в Европа счупи рекорди Зимата донесе радост за децата 

Image title

Аномално ниските температури и силните снеговалежи в Европа продължават да създават проблеми на гражданите, а на някои места са регистрирани и температурни рекорди. 

Живачният стълб във Фолдал в южна Норвегия спадна в сряда до минус 42 градуса. Норвежката държавна радио и телевизионна компания съобщи, че такива температури тази зима досега не са отбелязвани. Еспен Мусенг от местната власт във Фолдал каза, че въпреки студа учебните занятия не са били отменени. 

В друг норвежки град – Ставангер, заради студа за неопределено време е затворена най-старата катедрална църква в страната, построена в средата на 12 в. В местния църковен съвет се тревожат за опазването на дърворезбата, органа и други елементи от храма, които са на 500 години. 

Освен това, местни медии съобщават, че заради големите студове най-дефицитна стока в магазините са станали дървата за огрев. Местни доставчици на дървен материал не успяват да удовлетворят рязко повишеното търсене. 

Червена, най-висока степен за опасно време е обявена в югозападна Англия и в южните райони на Уелс заради атлантическата буря „Ема” и антициклона „Звярът от Изтока”. Червеният код ще бъде в сила до петък. 

Image title

                Парковете във Великобритания станаха пързалки / БГНЕС 

Заради продължаващите снеговалежи и силен вятър в Уелс учебните занятия в повече от 700 училища са отменени. Военнослужещите от британската армия бяха включени в оказването на помощ на службите за извънредни ситуации в графство Линкълншър, където постоянният снеговалеж откъсна от външния свят някои селища и блокира повечето пътища.

 Обилни снеговалежи и поледици блокираха редица шосета в Южна Франция. Най-тежка е обстановката в департамент Еро и в обширен район около град Монпелие. От сряда вечерта там е натрупал между 30 и 50 см. сняг, което е необичайно за Южна Франция. Сложна е обстановката на главната магистрала А9, която води към испанската граница. Стотици хора бяха принудени да прекарат нощта в колите си. Image title

                       В Германия много от езерата замръзнаха / БГНЕС

 Местните власти спешно отвориха 25 приемни центрове за пътници и в тях бяха настанени 1 400 души. В 37 департамента на Франция – в южната, северната и северозападната част на страната, чак до границата с Белгия и Германия, от сряда е в сила оранжев код за опасно време. Той е свързан не само със силни снеговалежи, но и с поледица и с опасност от наводнения. 

В големи департаменти като Еро, Тарн, Гар и Буш дьо Рон силни снеговалежи нарушиха в четвъртък елекстроснабдяването на 10,8 хиляди домакинства. Аварийни екипи се опитват бързо да възстановят елекроподаването, защото в района може да започнат и големи наводнения. Image title

Живачният стълб във Фолдал в южна Норвегия спадна в сряда до минус 42 градуса. / БГНЕС 

Студ и сняг парализираха и Северна Италия. Сняг валя във Флоренция, Милано и Генуа, Торино, Болоня, Парма, както и в голяма част от северната област Венето. Студът и снегът усложняват движението на железниците. В областите Лигурия, Пиемонт, Венето, Емилия Романя и Тоскана 30 на сто от влаковете не се движат. 

След снеговалежите в южната част на Италия – в Неапол и околностите, в четвъртък училищата останаха затворени. Остава затруднено движението по шосейните пътища, най-вече в централната част на Апенините.

 Най-чудато изглеждат затрупаните със сняг плажове по Тиренското и Адриатическото крайбрежие. В много региони температурите са с 10-12 градуса под средната норма за сезона. Студовете нанесоха големи щети на селското стопанство. 

Според италианската асоциация на селскостопанските производители „Колдиретти” (Coldiretti), щетите са за над 300 млн. евро. /ТАСС

                              Прочети още на:              http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4570924/

Предишна статия

“По-добре без България”

Следваща статия

ГИНКА ЧЕТЕ ОТ ЛИСТЧЕ В ПАРЛАМЕНТА!

Други интересни