ИЛИЯН СКАРЛАТОВ, КОНСУЛТИРАЛ ГИНКА, ЖЕНЕН ЗА ДЪЩЕРЯТА НА ШЕФКАТА НА „ТЦ-ИМЕ“ ОТ „АФЕРАТА КТБ“

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес при четеното от листчета в парламента Гинка Върбакова, която купи ЧЕЗ, назова компаниите и експертите, които са били наети от „Инерком“, за реализиране на сделката. Изреди ги така:  Аllen & Оvery – адвокатска кантора, адвокатската кантора от България „Спасов и Братанов“, „Делойт България“  и определената от самата Гинка Върбакова„Mane Capital“като „бутикова компания в сферата на инвестиционното банкиране“.

Шеф на „бутиковата компания“, по думите на Гинка Върбакова, консултирала сделката е Илиян Скарлатов, който също присъстваше на изслушването на Гинка Върбакова в парламента.

Консултантът от „бутиковата компания“ на Гинка Върбакова – Илиян Скарлатов е женен за дъщерята на шефката на фирмата „ТЦ-ИМЕ“ АД Теодора Танева – Христина, разкри АФЕРА.

Фирмата „ТЦ-ИМЕ“ АД е изключително знакова фирма, която скандално нашумя по „аферата КТБ“. Това бе дружество, ключово в бизнеса на Цветан Василев, както и до Пеевски в годините на „добрите им отношения“.

След фалита на КТБ “ТЦ-ИМЕ Вест” АД бе обявено в несъстоятелност. Според доклада на Временната парламентарна комисия задълженията му към КТБ са 44.6 млн. лева, а според AlixPartners – 43.5 млн. лева. В исковата молба на синдиците на КТБ до съда са посочени изискуеми задължения от 24 566 хил. евро. Според решението на КОНПИ обаче „към 30.09.2014 г. „ТЦ – ИМЕ ВЕСТ“ АД има отпуснати и непогасени заеми от банката общо в размер на 116 911 хил.лева – видно от приложени доказателства към писмо с изх. № 1569/27.04.2015 г. на СГП.“ Източникът на това значително несъответствие в данните е неясен.

“ТЦ-ИМЕ Вест” е изтеглило два кредита от КТБ, които според доклада на парламентарната комисия са били с цел учредяване и доплащане за записания капитал на “Сентрал Техно Инвест” и “Сентръл Техно Пропъртис”. Според доклада на AlixPartners от първия заем са усвоени 25 млн. евро, използвани отчасти за извършване на три плащания на обща стойност 32 млн. евро по банкова сметка в Coutts and Co Limited (Швейцария), на името на EFV International. Вторият заем в размер на 11.8 млн. евро е използван отчасти за финансиране на закупуване на ценни книжа с номинална стойност 30 млн. евро, които ТЦ-ИМЕ закупува от КТБ.

През 2016 година  Даниела Куцева е синдик от Министрество на правосъдието пише писмо до Европейската комисия, в което разказва и за ТЦ- ИМЕ“:

„В хода на моите действия, в качеството ми на синдик, съм станала свидетел на действията на фигури от българския политически елит, като съм виждала как се упражнява натиск върху съда и синдика по отношение на предприемането на определени процесуални действия по конкретни дела за несъстоятелност, с цел обслужване интересите на една определена партия в съдебния процес.

През 2014 год. бях назначена от Софийски градски съд /СГС/ на няколко юридически лица, които бяха от особен интерес за определени фигури от политическия елит в Република България.

Едно от тези дружества е „Технологичен център-Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)“ АД, познат на публиката като един от субектите, контролиран от банкера Цветан Василев.

При поемането на това задължение, бях извикана от Председателя на СГС Владимира Янева, на която среща тя ми обясни, че посочената по-горе компания е особено важна за депутата Делян Пеевски. Поради тази причина всички мои действия в хода на процедурата по несъстоятелност трябваше да се предприемат, само, след изричните заповеди и инструкции, дадени от самия Делян Пеевски.

Стана ми ясно, че е на път да избухне публична война между Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ -Цветан Василев. Със започването на процедурата по несъстоятелност Пеевски искаше да поеме управлението върху „Технологичен център-Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)“ АД, както и да причини значителни щети на Цветан Василев и КТБ.

Заради оказания ми натиск и сплашване, извърших действия, с които изрично не съм съгласна. Ако не се съгласявах с исканията на Пеевски и Янева, ми се демонстрираше сила и агресивност на действащата държавна машина, която наказва непокорните.

И накрая, но не на последно място, трябва да спомена, че лично присъствах на срещата с Теодора Танева, изпълнителен директор на „Технологичен център-Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)“ АД, Бисер Лазов и адв. Александър Ангелов, известен като адвоката на Делян Пеевски. Целта на срещата беше да се обсъдят различните варианти за източване на активите на дружеството и придобиване на други фирми, контролирани от Цветан Василев.

На тази среща бяха обсъдени и възможните действия, свързани с промените в борда на директорите на БТК и надзорния съвет, като тези методи, мога да ги определя, единствено с методите, използвани през 90-те години.

В тези срещи, участниците многократно обсъждаха развитието на производството по несъстоятелността върху КТБ и начина на разпределение, както и съдбата на акивите в банката.

Всичко това се извършва от политическия и икономически кръг, близък до партията ДПС, които използват влиянието си в ключови области и най-вече-съдебната система, Прокуратурата и ДАНС“.

                      Afera.bg                    http://afera.bg/

Предишна статия

ЕТО Я ГИНКА И СЪПРУГЪТ И СЛАВЧО С МАЯ ОТ „ММ GROUP“, СПРЯГАНА БЛИЗКО ДО БОРИСОВ!

Следваща статия

ГИНКА „ИЗВЪНРЕДЕН ДИРЕКТОР“…

Други интересни