РУМЕН ОВЧАРОВ С БРИЛЯНТЕН АНАЛИЗ ЗА СДЕЛКАТА С ЧЕЗ: СДЕЛКАТА Е ОПАСНА И ВРЕДНА!…

Автор: Няма коментари Сподели:

В предаването „Лице в лице“ по bTV, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров направи брилянтен анализ на ситуацията около сделката с ЧЕЗ:

„Тези хора, които искаха да направят сделката с ЧЕЗ, включително и правителството, се вкараха в такъв капан, че и те самите не знаят как ще излязат от там. Понеже слушам разни говорители, включително и премиера, които казват, че сделката с ЧЕЗ е направена през 2005 година, искам да кажа, че сделката е започнала 2002 година, тогава са избрани консултантите, 2003 са провеждани конкурсите и е подписана през 2004 година. И не всички са мълчали. Единствената политическа сила, която е била против тази сделка, и аз като неин говорител, е БСП.

И не защото сме против приватизацията, а защото и сега не мога да разбера защо българската държавна компания не може да управлява ЕРП-тата, а чешката държавна компания – може.

Днес Иван Иванов /КЕВР/ твърди, че държавата не може да се намеси в сделката. Лъжа! Иван Иванов бяга от отговорност. Не знам защо и той реши в последния момент да се постави в услуга на Бойко Борисов.

Чета ви Наредба за лицензиране на енергетиката: чл.92. Комисията дава разрешение за извършване на следните сделки – първо, учредяване на залог, включително особен залог, включително, но не само, ипотека върху имущество, с което се осъществява лицензионната дейност, а тук се залагат акциите. Второ, сделки, които водят, или могат да доведат до нарушаване на сигурността, вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие… Подобен текст има в самия закон.

Така че закона дава възможност да ДКЕВР да се намеси и то изключително категорично да се намеси. Иванов може просто да не дава разрешение за сделката. Защото енергийното предприятие задлъжнява, както схващате, с 500 000 000 евро.

Учудвам се на журналистите – всички задавате въпроса – откъде ще дойдат парите. Да, това е интересно, но чешката информация е според мен сто процентово вярна, защото идва от Надзорния съвет на ЧЕЗ. Няма как министър председателят да няма точната информация, това, че нашите банки бягат пред вятъра и се отказват, съвсем не значи, че преди седмица не са дали тези гаранции.

Въпросът е не кой ще ги даде парите, а кой ще ги върне парите!

Вие как мислите, кой ще ги върне парите? Дружеството, което ще поеме електроразпределението, ще има един дълг от 500 млн. евро. И този дълг ще трябва да се връща. Има един единствен начин по който това дружество трябва да има приходи, за да върне – това е чрез увеличаване на цената на електроенергията.

Обслужването на един кредит от 500 млн. евро, само лихвите му годишно са около 50 млн. лева минимум. Това, нали разбирате, че означава увеличаване на приходите на ЧЕЗ с едно до десет процента? Това, нали разбирате, какво значи за всички потребители в този регион?

Само че сметката на тези, които са искали да вземат ЧЕЗ, отново е направена накриво. Защото първо, в този период, докато върви сделката, най-вероятно и битовите потребители ще излязат на свободния пазар, и когато ЧЕЗ със съдействието на ДКЕВР започне да вдига цените, и битовите потребители, и индустриалните потребители ще имат възможност да избират. И те просто ще избягат от ЧЕЗ.

Далаверата за ЧЕЗ е ясна: дружество, което има  пазарна капитализация от 240 милиона, идва един и иска да го купи за 320. Те си мислиха, че като вземат ЧЕЗ и милиард и половина кеш, които се въртят, те изведнъж ще се видят с пари. Няма да се видят. Затова Бойко Борисов няма какво да се увърта сега, а веднага трябва да прекрати тази сделка. Борисов може веднага да прекрати сделката чрез държавния регулатор, вече го казах.

Няма какво да се туткат управляващите. Лакомията им сама ги вкара в тая драма. Лакомията, алчността, жаждата за пари, сами ги вкараха. Днешното поведение на Иван Иванов е стопроцентово доказателство, че той се опитва да услужи на Борисов и на тези, които се опитват да реализират сделката.

Сделката е изключително вредна и опасна за България. Тя ще доведе или до повишаване на цените на електроенергията, тъй като няма откъде дружеството да намери приходи, за да си изплаща кредитите, или до невръщане на задълженията на институциите, които са кредитирали сделката.

Дали има корупция в тази сделка? Ами тя така е замислена. ЧЕЗ има една характерна особеност. Тя е най-голямото търговско дружество с най-голям паричен поток. Някъде около милиард и петстотин, милиард и осемстотин. Няма друго дружество с такъв голям паричен поток.

Така че на някои хора очевидно им трябва кеш. Някои хора искаха да го присвоят този кеш, или да го използват за някои цели.

Няма да казвам аз кои са тези хора, защото колкото пъти кажа нещо после отивам в прокуратурата. Тези хора са и политици и бизнесмени. Това не може да се случи без участието на българското правителство! Този начин на правене на сделката. Включително и гаранциите за сделката, които дават и Банката за развитие, и Булбанк, и Първа инвестиционна. Тази информация излиза от Надзорния съвет на ЧЕЗ. Мислите ли, че чешкият премиер ще лъже българският?

Гинка много внимателно трябва да помисли как да се измъква от ситуацията, защото ако наистина приключи сделката, не знам точно как ще се оправя.

Теменужка Петкова има никаква роля, тя просто наблюдаваше, те двамата деляновци си вършиха работата в енергетиката – назначаваха, уволняваха и тя стоеше като параван. В крайна сметка в един момент си отиде. Никаква полза – каквото с нея, такова и без нея. Теменужка беше бушонче, което трябваше да изгори, за да прикрие големите бушони.

Ако сделката приключи, вкарва правителството в изключително тежък екшън. Имам усещането, че 2012-2013 година могат да му се видят на Борисов като много светло минало. Вие как ще реагирате ако утре ви кажат, че ЧЕЗ внася предложение за увеличаване на цената на електроенергията, примерно с 10 процента?“

                      Afera.bg                              http://afera.bg                

Предишна статия

На 5 март ДПС решава: сваля кабинета или сделка с Борисов…

Следваща статия

НЕ ЗНАМ КАКВО МУ КРОЯТ, АМА ДАНО ДА Е НА РАЙЕ, ТОЗИ ПЪТ. БОЕКО НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ПАРИТЕ САМО ГИ МИРИШЕЛ

Други интересни