Н. ПР. Б.Б. ПО ФРОЙД ЗА ФЪРЧАЩИТЕ ЛИСТЯ ЗА „КОМФОРТА“

Автор: Няма коментари Сподели:

ПСИХОАНАЛИЗАТА КАЗВА: В ГРЕШКАТА ЗА “КОМФОРТА” СЕ ВИЖДА ДЕФИЦИТ НА ОБЩЕСТВЕНО ДОВЕРИЕ И ПОТИСНАТИ СТРАХОВЕ

В своята пресконференция Б.Б. говори не много убедено и някак несигурно за някакво “писмо за комфорт”, изпратено от “тези банки” и за някакви “листя”, оглеждаше се за някакъв Явор, дето обяснявал нещата, пък него го нямаше.

Б.Б. каза (без редакция, 7 грешки в цитирания долу текст):

Това, което ми изпраща днес премиера на Чехия,… излиза, че тези банки, за които говориме, те са много, са изпратили писмо за конфорт… Явор къде беше, той го обясняваше… писма за намерение, фърчащи листя…”

Терминът “писмо за комфорт” е доста странен в контекста на казуса ЧЕЗ, и не е ясно, какво точно са искали банките, като са го изпратили уж такова писмо.

Терминът на английски е Bank Confirmation Letter – BCL, (Confirmation – потвърждение), и означава “писмо за потвърждение”, но за Б.Б. е друго – “писмо за комфорт” (конфорт при него). Той греши, и то не защото го няма онзи Явор, и не става дума за правоговорен лапсус. Тук въпросът е свързан с… фройдизма.

Защо в речта на Б.Б. се вмъква неочаквано този термин “комфорт”?

Има английска дума comfort (удобство, уют), но тя не влиза пряко в банковата терминология, а е по-уместна и се използва в политическата терминология, в криминалната терминология (комфорт за престъпника), в правната, в бита и т.н.

В тази грешка на говора, нарича се verzagen, според психоанализата на Зигмунд Фройд има избълбукване от подсъзнанието на премиера на много желан, напиращ, но потиснат импулс, и той е… за комфорт (политически комфорт, медиен комфорт, обществен комфорт и др.) около него сега, при Европредседателството, когато настоящата ситуация със следващите един след друг скандали, конфликти и убийства далеч не му го доставя този бленуван комфорт, а, напротив, много хора, факти и събития го дразнят, ядосват и изнервят.

Той съзнава, повече на подсъзнателно ниво, че се излага, че го излагат (Юнкер публично го пляска изотзад по плешивото теме), съзнава, че общественото мнение е срещу него, че правителството му пак се клати, че неговите фалшиви коалиционни партньори с лоша репутация (агенти, осъдени) пак го “работят” и т.н.

Знаем, че всеки, който се чувства виновен за нещо, в психичен дискомфорт, може да изтика в подсъзнанието си своите притеснения, да ги забрави, и с това да си осигури душевно равновесие, но тези сподавени преживявания не изчезват безследно и завинаги, и могат по различен начин да излязат наяве в съзнанието, да се появят, да ги видим. Един от тези начини, според Фройд, са уж неволните грешки, които правим, като въпросната грешка (verzagen) на Б.Б. за комфорта.

С една дума грешката с “комфорта” (comfort вместо confirmation) ни показва истинските проблеми на Н. Пр. Б.Б. в областта на общественото доверие и неговите потиснати страхове.

                                                        Петър Иванов              http://afera.bg

Предишна статия

НЕ ЗНАМ КАКВО МУ КРОЯТ, АМА ДАНО ДА Е НА РАЙЕ, ТОЗИ ПЪТ. БОЕКО НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ПАРИТЕ САМО ГИ МИРИШЕЛ

Следваща статия

Поради влошените метеорологични условия и пътна обстановка в страната

Други интересни