Български магистрати напазарували царски имоти за милиони в Гърция…

Автор: Няма коментари Сподели:

Американското посолство в Атина

Задава се нов скандал, който ще разтресе магистратските среди в България. Списък със скъпи имоти на български прокурори, съдии и следователи в Гърция е предаден от американското посолство на съответните институции в САЩ.

Става дума за имения, вили и хотели, които надхвърлят далеч финансовите възможности на магистрати, които са на държавна заплата.

Това съобщи за Фрог нюз дипломатически източник. Списъкът не е правен специално, а се е образувал след проверка на сигнали до американски спецслужби във връзка с разследването по закона „Магнитски“, което трябва да установи дали главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът Делян Пеевски са участвали във фалирането на КТБ и са замесени в корупционни практики. Разследването засягало само няколко висши кадри, но постепенно се оказало, че почти всеки трети скъп имот в Гърция е на човек от родната съдебна ситема. Най-честата схема е закупуване чрез подставени лица и фирми. Виден столичен прокурор пък купил имение на името на жена си. Там посрещал началници и политици. 

Близък до Цацаров пловдивски магистрат пък се оказал горд собственик на няколко къщи. Те обаче се водели на негова интимна приятелка. Говори се, че някои от тях са на магистрат от самия връх на правосъдната система. 

Списъкът се пази в тайна в България, за да не избухне скандал. Запознати обаче смятат, че копие от него има у депутата от ДПС Делян Пеевски. С тези компромати той държал на къса верижка важни фигури в прокуратурата, чрез които си осигурявал недосегаемост. 

US-службите и гръцките им партньори забелязали все по-чести срещи между български и руски прокурори на гръцка територия. Те често участвали в съвместни шумни партита.

Генпрокурорът на Русия Юрий Чайка също често посещавал Гърция. Обичал да ходи в Света гора и разбира се в луксозният хотел на сина си Артьом. Той е построен преди три години, а на откриването имало министри и всякакви знаменитости от Русия. Там бил и певецът с български корен Филип Киркоров. Чайка твърди, че хотелът му струвал около 29 млн евро, но експерти смятат, че е поне двойно. Партньор в бизнеса му с недвижими имоти в Гърция е съпругата на заместник-главния прокурор на Русия Генадий Лопатин – Олга. Руски медии я свързват с една от най-жестоките престъпни групи в Русия „бандата на Цапков“. Смята се, е при една от акциите си бандата е изгорила наведнъж 12 души. 

Не е тайна, че главният прокурор Сотир Цацаров е приятел с руския си колега Чайка. Те демострираха това по време на разменените посещения в Москва и София. В българската столица Юрий Чайка бе посрещнат сърдечно и от премиера Бойко Борисов. Подписан бе договор наши обвинители да се обучават в Академията на руската прокуратура, както и да обменяме опит в борбата с корупцята. Вероятно тази тема е сред основните, които магистрати от двете страни обсъждат по време на купоните в луксозните си имения в Гърция. 

Голяма част от имотите са “чисти”, защото са оформени или като дарение, купени с кредити или от подставени лица. По този начин следите не водят към действителните собственици, коментират експерти.

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/poiavi-spisak-balgarski-magistrati-kupili-tsarski-imoti-gartsiia.html

Предишна статия

Олигарсите от Централна и Източна Европа маневрират – казуса ЧЕЗ…

Следваща статия

В България енергийната мафия е супер сила, без нея няма Гинка, няма и кабинет

Други интересни