Neue Zuercher Zeitung за акцията на Цацаров: Данъчен инспектор в огледалото за обратно виждане

Автор: Няма коментари Сподели:

Поредната статия в европески вестник, посветена на корупцията в България, действията на главния прокурор Сотир Цацаров и на недосегаемостта на депутата от ДПС Делян Пеевски излиза в швейцарския Neue Zuercher Zeitung. Предоставяме ви текста с малки съкращения.

“За българските притежатели на спортни и луксозни автомобили това означава: Внимание. Любителите на коли от най-високите класи не са заплашени от риска за превишена скорост. Главният прокурор на най-бедната страна от ЕС Сотир Цацаров наскоро е сезирал данъчните служби да поставят под лупата лицата, които имат за облагане ферари, ламборджини, майбах, бентли или ролс-ройс. Има данни, че общо 435 притежатели на подобни МПС май са замесени в криминални действия, вкл.данъчни измами и пране на пари. Ще бъдат проверени освен това и купувачите на луксозни имоти. 

И по-рано българският фиск е показвал нюх към необичайни методи на разследване. През 2010 г. инспекторите ползваха хеликоптер, за да фотографират вилите в южната част на столицата София, изникнали по тези места. Нетрадиционната инспекция „отгоре” генерира допълнителни данъчни приходи от над 7 мил.евро, но нищо повече.

 

 

Подозрението, че тези публични акции са предназначени да подобрят рухналия имидж на ноторно корумпираната държава, е налице – и то тъкмо сега, тъй като България пое 6-месечното председателство на ЕС. Дали това ще успее е друга работа. И това е така, защото някои от най-ярките фигури сред българските олигарси очевидно винаги минават през ситото. Делян Пеевски, описван от някогашен негов делови партньор като дълбоко корумпиран, няма никакви ядове с данъчните власти. През последната година специалната проверка спрямо него е преминала без никакви усложнения. Пеевски, който се вижда като жертва на безпочвени обвинения, очевидно поддържа тесни връзки с главния прокурор. Затова сегашната акция с нищо не заплашва Пеевски. Според медийни данни неговият съпроводителен парк се подвизава в държавен паркинг.  Междувременно силно одумвания бизнесмен и милиционерски политик доскоро декларира единствено л.а. „Опел” на 19 години с оценка от 500 евро”.

                                                               Марко Кауфман Босарт, Истанбул

https://frognews.bg/novini/neue-zuercher-zeitung-aktsiiata-tsatsarov-danachen-inspektor-ogledaloto-obratno-vijdane.html

Предишна статия

“Когато фактите говорят и боговете мълчат!”

Следваща статия

ОБЯВЯВАМЕ ИЗВЪНРЕДНО ПАРТИЗАНСКО ПОЛОЖЕНИЕ!

Други интересни