ДМИТРИЙ КОСАРЕВ СПЕЦИАЛНО ЗА „АФЕРА“: ТЕПЪРВА ЩЕ ИЗЛИЗАТ ВИСОКОПОСТАВЕНИ ИМЕНА В ИЗМАМАТА „ВИВАКОМ“!

Автор: Няма коментари Сподели:

Както анонсира АФЕРА в публикацията си:

РУСКО РЕСТО ЗА НЕЗАКОННАТА ПРОДАЖБА НА VIVACOM. ЛЪСВА СКАНДАЛНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ НА СПАС РУСЕВ И КОМПАНИЯ КОЙ СТОИ ЗАД ИЗМАМАТА

Дмитрий Косарев се съгласи да даде интервю специално и единствено за сайта АФЕРА:

-Г-н Косарев, бихте ли обяснили с думи прости, както се казва, какво стои зад сложния съдебен скандален казус с делата, които водите за измамното придобиване на „Виваком“ от страна групата Спас Русев, Милен Велчев и компания?

-Накратко, това е перфектен пример на корупция по високите етажи на групата на държавната банка ВТБ: банкерите използваха лесния достъп до това, което те считат за „свои“ държавни средства, за да финансират незаконния си опит за враждебно придобиване на „Виваком“ на смешно ниска цена. Тези банкери придобиха „Виваком“ за себе си, като за това използваха средствата на държавната банка ВТБ. Погледната от хеликоптер е ясно, че самата ВТБ е жертва на измамниците, които управляват банката в свой интерес. Затова именно банката ВТБ е изложена на огромни финансови и правни рискове и един ден нейното подразделение ВТБ Кепитъл ще трябва да ми прехвърли обратно „Виваком“ и/или да заплати причинените вреди.

Това, което имам предвид, като казвам, че управляват банката в собствен интерес, е следното: ВТБ казаха през 2015 година, че те е трябвало да върнат техния стар мостов заем от 150 милиона евро, които бяха около 180 милиона евро, заедно с лихвите до онзи момент. Те казаха, че започват принудително изпълнение и „прозрачен“ търг. Въпреки това, за да придобие активите, дружеството „Вива Телеком Люксембург“, водено от Спас Русев, „победителят“, който аз бях „предвидил“ и посочил повече от месец преди „търга“, получи нов дълг от ВТБ за сумата от 240 милиона евро. Съответно, банката остана с по-голям дълг от този, който имаше първоначално.

По-нататък, ВТБ каза, че „Виваком“ е продадена за 330 милиона евро. Вие трябва да сте наясно, че тази сума включва и сумата на стария дълг, който, както казах, е 180 милиона евро. Съответно, дяловете на ИнтерВи Инвестмент е 150 милиона евро, или около три пъти по-малко от справедливата пазарна цена на тези дялове! Дори Марк Шнайдер, с намерение да е независим участник в „търга“, беше готов да заплати два пъти по-висока цена. Въпреки това, ВТБ направи всичко възможно, за да го изгони от процеса, защото и той би провалил мръсната им „игра“.

Имахте ли усещането още в началото, че ще бъдете измамени?

-Не и от самото начало. Първоначално разчитах на честността, професионалната гордост и достойнство на ВТБ, както и на репутацията на българската правораздавателна система. Затова и аз закупих 76.6% от предишния собственик г-н Цветан Василев. Но след това вие знаете какво се случи.

 Има ли според Вас политика зад открадването на „Виваком“? И може ли на този етап да бъдат назовани висопоставени лица, които имат интерес от измамата с овладяването на „Виваком“?

-Определено. В последните си интервюта пред българските медии вече посочих някои имена. Вярвам, че с продължаването на правните ни действия, ще излизат имена, както в България, така и в Русия.

След решението на Английския съд става ясно, че ще има възможност да бъде разкрита секретна електронна кореспонденция, която ще осветли как са протекли процесите около „измамата Виваком“. Какво очаквате да лъсне от там?

-Да, аз ще продължа правните си действия, възможността за което беше потвърдена и от Върховния съд в Англия. Този процес скоро ще ни доведе до разкриването на доказателствата. Сигурен съм, че в резултат на този процес ще видим много интересни документи, които ще потвърдят исковете ни пред английските съдилища. Няма да бъда изненадан, ако много други интересни неща бъдат разкрити за връзките между българския елит и ВТБ и нейните управляващи.

Въпреки това, ВТБ в момента се опитва да скрие това толкова важно развитие от обществеността. Те се опитват да обясняват на медиите, че нашите действия са се провалили и че резултатите от „търга“ са потвърдени от Върховния съд в Англия. Това не е така. Целта на това първо решение не беше да даде оценка за това дали „търгът“ е бил проведен добросъвестно или не. Това не беше въпрос, който следваше да се реши от съда на този етап. Съдът трябваше да реши дали можем да продължим нашите съдебни действия, като се има предвид, че ищецът (дружеството „ЛИКТ“, което е собственост на „Емпрено“) е непряк собственик в дружеството, което е учредило залога (В2). Позицията на ВТБ беше, че ние не можем и това беше и стратегията им – да ни спрат на процедурно основание, без да се стигне до разглеждане на спора по същество. Съдът отговори на този въпрос и потвърди, че Емпрено и ЛИКТ могат да продължат съдебното производство по исковата молба, която подадохме през февруари 2016. Това е простата истина. Беше много смешно как ВТБ реагираха на нашето прессъобщение. Това беше смешна реакция, която ме разсмя. Първият отговор дойде от г-н Атанас Добрев, изпълнителният директор на „Виваком“. Това е смешно. Добрев е изпълнителен директор на целта на изкупуването! Той не е ответник по делото. Тази реакция напълно потвърди предишните ми твърдения, че „Виваком“ в момента е под контрола на ВТБ.

Вашата прогноза за изхода от съдебната сага „Виваком“?

-Както казах в последните си интервюта, това ще бъде процес, който ще отнеме доста време. Трябва да сме търпеливи. Английските съдилища са прецизни, но не са бързи. Справедливостта се постига чрез много тежка, много продължителна и понякога доста скучна работа на много и скъпи юристи. Това е особеността на английската правна система, с която аз съм добре запознат. Готов съм да извървя този път до неговия край. Ще видите много правни „движения“. И за в бъдеще ще чуете, че юристите на ВТБ са направили това, моите юристи са направили другото и обратното. Това всичко е тактика. Не позволявайте тези шумове да притъпят вниманието ви. Измамата е извършена. Това е ясно. Необходимо е само време, за да стигнем до резултата. Ние знаем какво да направим, за да стигнем до него.

Сега, след като английският съд потвърди нашето право да съдим ВТБ във връзка с „измамния търг“, ще подходим към фазата на предоставяне на достъп до доказателствата и ще бъде интересно да видим дали други участници в „търга“ (включително отхвърлените) биха искали да се включат заедно с нас в правната битка.

След това, което се случи с Вас, как оценявате „приключението“ да се прави бизнес в България?

-Както почти всеки руснак (различен от банкерите, които целят само и единствено за използват ситуациите и хората), аз истински обичам България и хората й. Повярвайте ми, няма такива измамници, които да ме накарат да променя чувствата си към България. За съжаление, има времена, когато политици се опитват да разединяват нации. Но на фундаменталното ниво на нашето съществуване, българи и руснаци са много близо по дух и по сърце и това ще продължи да е така. И това не е само православието, което, разбира се, е ключово. Ние сме славяни. Обикновените хора го чувстват доста по-добре от циниците с бели якички, учили на Запад.

Спрягат Ви като близък до президента на Русия Владимир Путин. За обикновения човек, сагата „Виваком“ и нечистоплътната измама с овладяването на компанията, заради което водите съдебни дела, звучи и като битка не само на бизнес територията. Вашият коментар?

-Лично и за съжаление, аз не съм ни най-малко близък с Владимир Владимирович. Въпреки това, аз напълно подкрепям моя Президент. Той прави правилните неща за нашата родина, защото той има визия, сила и той е истински патриот. В Русия има хора, които са опитват да внушават, че те са Русия. Те претендират, че са много близки до г-н Путин. Сигурен съм, че в резултат на нашата правна битка в широк смисъл (тъй като може да има и други фронтове, които ще бъдат отворени), ще стане ясно, че тези хора бъркат сериозно.

Какво мислите за бизнес средата в България?

-До известна степен, бизнес средата ми напомня на Русия през 90-те (с усмивка). Имам предвид начина, по който полицията и прокуратурата действат, в ситуация в която враждебното придобиване се случваше и всеки в страната знаеше за него и не последва абсолютно никаква реакция от страна на правозащитните органи. Да, определено руснаците и българите са братя.

Бихте ли инвестирали в България в проект и какъв би бил той?

-Предложих да инвестирам във футболен клуб „Левски“. Въпреки това, този проект не напредва толкова бързо, колкото бих искал. Въпреки това, моля да ме разберете, че моята инвестиция във „Виваком“ продължава. Битката продължава и аз ще я финансирам до самия края. До победата. Нашата победа.

Интервюто взе: Веселина Томова                 http://afera.bg

Предишна статия

СИТУАЦИЯТА ПОКАЗВА, ЧЕ ОБЩО ВЗЕТО – КУЧЕТА НИ ЯЛИ

Следваща статия

Медведева счупи световния рекорд в кратката програма в ПьонгЧанг…

Други интересни