Сделка по модела КОЙ: Изкараха „Юрий Гагарин“ от „Булгартабак“ на смешна цена

Автор: Няма коментари Сподели:

Основната работеща мощност на някогашния масивен холдинг „Булгартабак“ – пловдивската компания за цигарени опаковки и филтри ”Юрий Гагарин”, бе изкарана от структурите на холдинга. При това на смешна цена, научи Frognews.bg.

По стара и отработена схема на модела КОЙ собствеността на компанията е прехвърлена на регистрираната в Обединените арабски емирства офшорка Quarta LLC, но не директно. За целта е осъществена продажба на контролния пакет акции на мажоритарния собственик на “Юрий Гагарин” “Баранко”. От страна на продавача в случая е дъщерното дружество на “Булгартабак холдинг” – “Благоевград БТ”. 

Въпреки, че става въпрос за публични дружества, първоначално цената не беше обявена. Frognews.bg обаче разполага с ДОКУМЕНТ, според който 66% от акциите на „Баранко“ са оценени на 4 932 000 лв. Дружеството пък е най-големият акционер в „Юрий Гагарин“ и контролира 49% от акциите на компанията, с което на практика цената за придобиване на контрола както на „Баранко“, така и на „Юрий Гагарин“ е 4 932 000 лв. Сумата е меко казано странна, тъй като само за едно деветмесечие на 2017 г. чистата печалба на „Юрий Гагарин“ достига 4.6 млн. лв., а приходите са в размер на 96 млн. лв. или ръст от 9% спрямо предходната година. 

Едва ли някой ще се изненада, че Quarta LLC е регистрирана само две седмици преди сделката с “Благоевград БТ” на името на пакистанския гражданин Ризван Анвар Абаши, съобщава capital.bg.

 Схемата с промяната на собствеността на „Баранко“, а оттам и на „Юрий Гагарин“ явно се подготвя отдавна. Както е видно от тази СХЕМА, първоначално “Булгартабак холдинг” продава на своето дружество „Благоевград-БТ“ 66% от акциите на „Баранко“ на 7 юли 2017 г. На 24 ноември 2017 г. съответно се извършва и сделката между „Благоевград-БТ“ и новосъздадената офшорка Quarta LLC.

Според запознати сделката се прави заради Салам Кадер Фарадж, но когото Пеевски дължи милиони. Салам е същият, с когото се реализира контрабандата на цигари в Турция, през Сирия и Иракски Кюрдистан.

 Всичко това се случва, разбира се, пред погледа и бездействието на българските финансови регулаторни органи.

https://frognews.bg/novini/sdelka-modela-koi-izkaraha-iurii-gagarin-bulgartabak-smeshna-tsena.html

Предишна статия

Сред генералите няма престъпници…

Следваща статия

ХАЙТОВ БИЛ ЧЛЕН НА БКП… МЕРЗОСТТА НА ФАЛШИФИКАТОРИТЕ…

Други интересни