Как БСП помага на Борисов?

Автор: Няма коментари Сподели:

Как БСП помага на Борисов

БСП помага на Борисов с нагла подмяна – говори за братовчеди на селски кметове и дупки в оградата по границата, но нищо не казва за нещата, които разкриват истинското национално бедствие в България, пише Полина Паунова.

Bulgarien | Korneliya Ninova und Boyko Borissov (BGNES)

Решено е. БСП и ДПС внасят вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов на 17 януари, а темата ще бъде корупция. Това стана ясно в средата на работната седмица след среща между лидерите на двете формации Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Датата не била обвързана нито с ретроградния Меркурий (защото българската политика често се движи по него), нито с нещо друго освен Коледната ваканция на парламента, а темата се дължала на факта, че корупция има във всички сфери. Така стоят нещата според опозицията. Управляващите намират инициативата, естествно, за саботаж срещу председателството (което напоследък е като ретроградния Меркурий – определя всеки публичен ход в страната), а целта на БСП и ДПС, според ГЕРБ, е да обикалят телевизионните студиа и да обясняват колко е зле държавата. 

24 часа преди Нинова и Карадайъ да обявят финала на преговорите между тях за исканата оставка на правителството, БСП и ГЕРБ влязоха в поредния сблъсък на тема “приватизация”. От обилните обяснения по темата с давност повече от две десетилетия, с които обществото бива занимавано по незнайни причини, стана ясно едно: партията на Бойко Борисов няма никакво намерение да се задълбочава в нещо различно освен казуса “Техноимпекс”, в който пряко е намесена лидерката на социалистите. Разбира се, от заканите за промяна в конституцията има и някои други преки последици „тип бонус”, които властимащите могат да усвоят. Като например подчинение на целия среден и едър бизнес, който ще се опасява дали няма да е следващата цел след “Техноимпекс”. Но това наистина е страничен ефект. Ефект, който усмирява и подчинява. Ефект, който “страхува”, както би отбелязал депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски.

Приватизацията

Да се върнем обаче на казуса с приватизацията, който  е от съществено значение и е твърде показателен за философията на управление у нас. Именно той разкрива как в името на личната вражда и неприязън може да бъде променена конституцията. Нещо като държавен апарат за лична употреба. Защо е важно обаче да сме съвсем наясно, че става дума за лична вражда и разправа с Нинова, а не за принципно противопоставяне в парламента?

Защото в българския парламент опозиция няма. По теми, които са структуроопределящи за стила на управление на БСП, тя просто отсъства. Социалистите с охота влизат във вторнични спорове и организират зрелищни вербални битки с ГЕРБ, но само на безопасната територия на миналото. Във взривоопасните полета, които засягат съдебната система, прокуратурата и задкулисните обвързаности, левицата е успокоена и блага. Тя предпочита да се занимава със селски кметове, назначили роднини, вместо с общи законодателни инициативи на ДПС и ГЕРБ, отнасящи се до КТБ например. БСП предпочита да ползва Делян Добрев за илюстрация, вместо да разобличава действията на правителството за „Дунарит”, например. Защото подозренията са, че става дума пак за Делян, но с друга фамилия.

Мълчанието

Защо левицата мълчи по казуса с Булгартабак?

Защо левицата мълчи по казуса с “Булгартабак”?

В този ред на мисли показателно е мълчанието на левицата по темите „Булгартабак” и КОНПИ (Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество). 

С любезното съдействие на левицата например се създава впечатлението, че казусът, подет от турските служби за контрабанда на марки на холдинга, не съществува. Нещо повече, при все че е видимо как темата води до фрустрация и изпълнителната власт, и главния прокурор – БСП просто не я забелязва.

Отново с помощта на социалистите управляващите не са принудени да дадат нито едно обяснение за опитите да бъдат заглушени независими медии с активните действия на КОНПИ. БСП не се интересува от това, въпреки че с мерките си спрямо собствениците на “Инономедиа” комисията, чийто началник вероятно за награда ще оглави бъдещия супер аннтикорупционен орган, оставя впечатление за произвол. И не просто за произвол по принцип, а такъв на държавен орган, който с готовност надскача правомощията си и закона, за да заглуши неудобни за властимащите медии.

Подмяната

Омертата „Булгартабак“

Тютюневият гигант “Булгартабак” върви по пътя на КТБ, а българите отново ще платят сметката без да научат истината, пише в коментара си Иван Бедров. (25.03.2016)

Гладът на ДПС за власт

Да не би в България времето да е спряло?

„Калиакра“ – ето така ни ограбват

Защо Турция наказа Доган и Пеевски

И докато държавата вече не просто е овладяна, а се подарява (справка: Пирин), социалистите организират вот на недоверие на тема корупция. 

И докато гласът на медии се заглушава с държавния апарат, БСП организира вот на недоверие на тема корупция.  И още – докато едни други медии, отдавна контролирани, се занимават с активни мероприятия срещу извънпарламентарната опозиция, която няма никакъв механизъм за самозащита, социалистите организират вот на недоверие на тема корупция.

Организират го съвместно с ДПС. Със същото това Движение за права и свободи, което заедно с ГЕРБ ще приеме закон буквално за “вторичното разграбване на КТБ” (по Йордан Цонев).

Организират го в началото на председателството и наистина както казват ГЕРБ – опозицията ще обикаля по телевизионни студиа, за да разказва колко е зле държавата. Но БСП ще помогне на Борисов в мерзостта на управление, защото ще подмени разказа. Ще говори за братовчеди на селски кметове и дупки в оградата по границата. И никога няма да каже нищо нито за доклада на турските служби, нито за неправомерните действия на КОНПИ, нито за подаряването на Пирин. БСП ще подмени онзи наложителен разказ, с който трябва да започне европредседателството ни. И ще направи другия разказ – този на Борисов, Пеевски и Цацаров, възможен.

  • Дата 14.12.2017

  • Автор Полина Паунова                      http://www.dw.com/bg

Предишна статия

Границите на ЕС да се пазят, както навремето тези между Западен и Източен Берлин

Следваща статия

ИСКАНЕ ЗА НЕЗАБАВНА ЧОВЕШКА СПРАВЕДЛИВОСТ!

Други интересни