Кристиано Роналдо за втора поредна година и общо за пети път стана носител на най-престижното индивидуално отличие във футбола

Автор: Няма коментари Сподели:

Кристиано Роналдо за втора поредна година и общо за пети път стана носител на най-престижното индивидуално отличие във футбола – “Златната топка” на седмичника France Football. Португалецът отново изпревари конкурентите си Лионел Меси и Неймар и получи приза на церемония, която се проведе на Айфеловата кула във френската столица. 

32-годишният нападател тази година изведе отбора на Реал до победи в Шампионската лига, първенството на Испания, Суперкупите на Европа и Испания, а това му бе достатъчно да настигне рекордьора по спечелени “Златни топки” Лео Меси. Роналдо вдигна “Златната топка” също през 2008, 2013, 2014 и 2016 г. Индикации и потвърждения за спечелването на “Петата” от Кристиано не липсваха в последните дни и коронясването му е очаквано и логично, въпреки факта, че португалският ас не показва особено добри игри в Примера дивисион в последните месеци и отбеляза само два гола – а конкурентът му Меси е на върха при голмайсторите с 13 точни удара. 

Едно от потвържденията бе, че майката на футболиста Долорес в сряда се похвали в социалните мрежи, че “пътува за Париж за “Златната топка”. Часове преди да вдигне приза, Роналдо вкара гол на Борусия Дортмунд и записа името си като единственият играч, успял да отбележи попадение във всичките шест мача от груповия етап на Шампионската лига. Това досега бяха правили само Алесандро Дел Пиеро (1995) и Сергей Ребров (1997). Най-скъпият футболист в света Неймар пък пропусна такава възможност във вторник срещу Байерн. През сезон 2013/2014 Роналдо също имаше такава възможност, но пропусна шестата среща заради разтежение. 

През октомври Роналдо спечели за втора поредна година приза за футболист номер 1 в класацията на ФИФА и получи своята награда от легендите на световния футбол Диего Марадона и бразилеца Роналдо в Лондон. За втора поредна година ФИФА определи лауреатите отделно от седмичника France Football, който традиционна връчва “Златната топка” от 1956 година насам. Шест години ФИФА награждаваше победителите съвместно с френското издание, но от 2016 г. се провеждат две отделни анкети и днешната се състоя на Айфеловата кула най-вече заради амбициите на организаторите от седмичника „Франс Футбол“ да демонстрират славата и стойността на трофея след края на съвместяването на наградата с Международната футболна централа. Водещ на церемонията бе Давид Жинола, сред специалните гости бе бразилската легенда Роналдо. В анкетата гласуваха 173-ма спортни журналисти.

Прочети още на:              http://www.bgnes.com/sport/futbol/4553792/

Предишна статия

България: когато страхът управлява

Следваща статия

Войната на ”кафявото” с вълците…

Други интересни