ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА БЮДЖЕТА!

Автор: Няма коментари Сподели:

Догодина се увеличава вноската за пенсия с един пункт до 19.8%. Минималната заплата става 510 лв. и съответно това е минималният осигурителен праг за всички сектори. Средното увеличение на минималните прагове ще е 6.8%. Максималният осигурителен доход за всички осигурени остава 2600 лв., а таванът на пенсиите – 910 лв. Пенсиите се увеличават само с 3.8%. Не е предвидено и повече за минималната пенсия – тя ще се увеличи със 7 лв. и 60 ст. Средната пенсия ще стане 363 лв., или с 42 лв. над линията за бедността.

Обезщетението за безработица се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден, като вече ще има и максимално дневно обезщетение – 74.29 лв. То обаче ще се взема по-трудно – ще се иска осигуряване най-малко 12 месеца от последните 18 месеца (сега се искат 9 от 19 месеца).

Отпада възможността за получаване на обезщетение за болнични след напускане на работа. В момента болничен може да се вземе до един месец, след като човек остане без работа.

Бюджетът на НОИ ще е малко над 11 млрд. лв. Въпреки ръста на пенсионната осигуровка и планираното увеличение на приходите с 900 млн. лв. до 6.5 млрд. лв. дефицитът ще е близо 4.2 млрд. лв.

Това е истината за бюджета!

иван петров                                                         Иван Петров

Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995 – 2008/                                       http://afera.bg   

Предишна статия

ПОРАЗЕНАТА БЪЛГАРИЯ…

Следваща статия

ПАМЕТТА НА БОСИТЕ

Други интересни