Защо връщаме стрелките назад?

Автор: Няма коментари Сподели:

Тази нощ връщаме стрелката на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време. Всъщност то е общоприетото астрономическо време, докато лятното часово време е извънредно.

Променяме стрелките на часовника, за да може да използваме максимално дневната светлина, така че да съвпадне с активните часове от деня, обяснява Северина Йоргова от Регионалния исторически музей в Шумен.

Тя пояснява, че смяната на часа се въвежда през 1916 година в Германия по време на Първата световна война. По-късно това започва да се прави и в Англия.

В България тази практика е въведена през 1979 г. с Устав на Министерски съвет.

Така през пролетта преминаваме от астрономическото време към лятното часово време. Това става всяка година, събота срещу неделя, през последната седмица на март, като в 03.00 часа сутринта местим часовника с един час напред – 03:00 става 04:00.

През есента се връщаме към астрономическото време – всяка година е в събота срещу неделя, през последната седмица на октомври, точно в 04:00 часа сутринта и сменяме часа с един час назад. Тоест 04:00 часа сутринта става автоматично 03:00 часа сутринта.

https://frognews.bg/novini/zashto-vrashtame-strelkite-nazad.html

Предишна статия

ОТ МЗХГ подали 79 сигнала до прокуратурата за договори за наем на земи, които не са от техните собственици

Следваща статия

Санкции срещу ”МиГ” – САЩ ще наказват всеки, който има ”съществен бизнес” с компанията

Други интересни