На 2 февруари догодина САЩ ще конфискуват между 1 и 3 трилиона долара на руски олигарси

Автор: Няма коментари Сподели:

На 2 февруари 2018 година, месец и половина преди президентските избори в Русия САЩ ще пристъпят публично към демонстративна експроприация на богатствата на руските олигарси и милиардери, изнесени от страната.

Сумата е огромна, става дума за пари и имоти по различни оценки между 1 и 3 трилиона долара. Това твърди в интервю за “Комсомолска правда”  Юрий Крупнов, висш руски чиновник, действителен държавен съветник на Руската федерация по военната йерархия с чин генерал.

Той припомня, че на 2 август Доналд Тръмп подписа специален Закон “За противодействие на противниците на САЩ чрез санкции”. Съгласно този закон държавният секретар, Министерството на финансите, Службата за национално разузнаване са длъжни в срок от 180 дни да представят в конгреса доклад за най-големите руски бизнесмени, свързани с Кремъл и Путин, да посочат размера и източниците на техните доходи, да назоват активите и на техните роднини, а също така и да разкрият деловите им контакти с чужди компании.

Срокът за представяне на доклада изтича на 2 февруари, той ще е публичен и ще бъде публикуван. Американският президент вече назначи и трима души ,които отговарят за този доклад – държавният секретар Тилерсън, шефът на националното разузнаване Дан Коутс и министърът на финансите Стивън Мнучин. Според Крупнов, именно ведомството на Мнучин ще играе водеща роля в предстоящите действия.

” В американското Министерство на финансите има един отдел – Офис за контрол над чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC). Това всъщност е най-силната и най-секретната служба на САЩ, единствена в света. Именно този Офис контролира активите и финансовите потоци в целия свят и има практически неограничен достъп до вътрешна информация. Точно тук се разработват американските санкции срещу страни и режими, съставят се черни списъци на политици, бизнесмени и компании, а при необходимост се блокират и техните активи”, твърди руският държавен съветник.

Той дава и пример с най – голямото в света досега замразяване на активи, станало на 1 март 2011 година, когато 30 милиарда долара на Муамар Кадафи и либийското правителство се оказаха недостъпни за собствениците им. “За тази операция на Офиса са му трябвали 48 часа. Днес те се готвят да повторят случилото се тогава през февруари 2018 година, но този път с активите на руските олигарси и висши чиновници, изнесени зад граница”, смята Крупнов.

Според него, подобни мерки ще предприеме и Великобритания, където от 1 януари 2018 година влиза в сила “Закон за криминалните финансови средства”. Той вече е подписан от кралицата и ще бъде силно оръжие в ръцете на британските власти в борбата с корупцията. Досега Лондон се смяташе за “тихо пристанище” за съмнителни капитали от целия свят, главно такива, откраднати от хората в различни страни или придобити с незаконни сделки.

По официални данни на Националната агенция за борба с престъпността (National Crime Agency) във Великобритания годишно се изпират 90 милиарда паунда, но вероятно сумата е много по-голяма. С новия закон британските власти ще могат да започнат конфискация на богатства, не само финансови средства, но и престижни имоти при липса на доказан произход на парите.

Юрий Крупнов завършва интервюто си с информацията, че предстоящите конфискации на имуществото на руски олигарси и висши чиновници зад граница няма как да бъде стопирано от руските власти.

“От 1 януари догодина Русия ще изпълнява всички ангажименти по вече подписаното Международно споразумение за автоматичен обмен на финансова информация  (CRS MCAA) и ще предоставя на финансовите служби на САЩ и Великобритания исканите от тя  сведения за доходите на руските граждани, платените от тях данъци и извършени преводи по техни сметки в чужбина.Този документ е подписан и ратифициран от Москва и ще се изпълнява”.

Според теория на конспирацията, всичко това може и да не се случи, ако олигарсите сменят президента на страната с човек, който да промени политиката, водена досега от Владимир Путин в Източна Украйна и Сирия. Времето ще покаже дали това е така и дали промяна ще има.

https://frognews.bg/novini/ruski-ekspert-2-fevruari-dogodina-sasht-shte-konfiskuvat-mejdu-1-3-triliona-dolara-ruski-oligarsi.html

Предишна статия

ПИРОН НЕ БИЛ ВЗЕЛ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА КОСТОВ, ПИРОН, БЕ, ПИЧОВЕ!

Следваща статия

ПОЗДРАВИ ОТ БРЮКСЕЛ, ДРАГИ МИ СМЕХУРКОВЦИ!

Други интересни