След подбор от няколко кръга до финала достигна и българката Светлина Стоянова

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

В четвъртък вечерта на концерт с филхармонията на Дюселдорф бяха избрани десет от новите оперни гласове от целия свят. След подбор от няколко кръга до финала достигна и българката Светлина Стоянова.

 Конкурсът “Нови гласове” (Neue Stimmen 2017) се провежда на всеки две години в Германия. Той е известен с наситеното присъствие на продуценти и представители на световните оперни театри. Допускането до конкурса става след прослушване на 26 места в света. 

След подбора и след прослушването до финала достигнаха 42 души. На полуфинала пяха 16, а до финала достигнаха по пет млади жени и мъже. Председател на журито тази година бе директорът на Виенската опера Доминик Майер. 

Пред финалистите на този конкурс се вдига завесата на големите оперни сцени по света. Като ученичка Светлина Стоянова е една от солистките на Детския радиохор на БНР. След това учи вокално изпълнителско изкуство, завършва оперно пеене и след година ще завърши и специализация в оперното училище в Консерваторията в Глазгоу, Шотландия. Светлина Стоянова се класира трета в международния конкурс за млади оперни изпълнители в Букурещ.

Миналата година тя бе първа сред жените и спечели трета награда на международния оперен конкурс „Льо Гран при дьо л’опера” (Le Grand Prix de l’Opera) на Букурещката опера. През 2017 Светлина Стоянова осъществи поредица записи със Симфоничния оркестър на БНР и зарадва публиката у нас със самостоятелен концерт на “Софийски музикални седмици”.

 Според музикалните критици, които са запознати с участията на мецосопрана, пред Светлина Стоянова се отварят световните оперни сцени.

Прочети още на:              http://www.bgnes.com/laifstail/muzika/4541713/

Предишна статия

Държавата се превърна в частна…

Следваща статия

Ново обстоятелство има в историята около централата за преработка на биомаса в село Труд…

Други интересни