Мащабната историческа възстановка…

Автор: Няма коментари Сподели:

Мащабната историческа възстановка: “Зов за свобода” бе гвоздеят на честванията в Благоевград по повод 105-години от Освобождението на Горна Джумая/днес Благоевград/ от османско владичество, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. 

Десетки участници от клубове “Традиция” от цялата страна, ДТ “Никола Вапцаров”, РИМ, ДЮФ “Пиринска китка” и др. участваха във възстановката “Зов за свобода”, провела се по обяд днес в квартал “Вароша”. 

В нея бяха пресъздадени моменти от Горноджумайското въстание/1902 г./ и Балканската война. Въстаници „превзеха” без нито един изстрел, а само с елемента изненада конака-седалище на властта в османската империя, а след това го „удържаха” на атаката на турския аскер. 

Пред над хиляда зрители и официалните лица се разигра истинско „сражение”, в което ехтяха залпове от пушки и взривове, падаха мъртви и ранени от двете страни. Освобождението бе ознаменувано с общо хоро, за да последва ново нападение. 

След щастливия край на битката пред „Конак”-а, се изви общо хоро, на което се хванаха зрители, въстаници, поробители и управници. Честванията в Благоевград започнаха в 10.30 ч., представителна военна част издигна националния трибагреник пред общината. 

Поднесени бяха цветя пред барелефа на Георги Измирлиев-Македончето и на венци пред мемориала на Македоно-Одринското опълчение. За първи път Община Благоевград съвместно с Национално дружество „Традиция“ бяха пресъздадени историческите бойни действия и хроники от 1912 година, случили се на територията на днешен Благоевград. 

Целта на художествено-историческата възстановка бе да бъде представен един сбор от сюжети от самото въстание, на няколко от битките, които са се провели по време на сблъсъка с османските сили. 

Днешната празнична програма продължава тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и церемония по връчване на наградите „Личност на годината“, в ДТ „Никола Вапцаров“. 

А от 19.30 часа предстои митинг-заря, след което творците от Ансамбъл „Пирин“ ще изнесат празничен концерт.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4540130/

Предишна статия

ПАК ЛИ ЩЕ ОБЛЕПВАМЕ ИСТОРИЯТА С ФАЛШИВИ ТАПЕТИ?

Следваща статия

Проф. Милко Палангурски, преподавател във Великотърновския университет за шуробаджанащината…

Други интересни