България е член на НАТО, но Русия е партньор в отбраната…

Автор: Няма коментари Сподели:

България не възнамерява да увеличава разходите си за отбрана в близките години, въпреки че основното изискване на НАТО и САЩ е страните-членки да отделят минимум 2% от БВП за тази цел.

Това пише Balkan Insight и посочва и причината за отказа на София да изпълни общото изискване- да запази добрите си отношения с Русия. “България се страхува да не разсърди Русия и затова не само няма да увеличи военния си бюджет, но дори ще го намали”, пише изданието.

Посочени са и конкретни цифри. През 2015 година страната е отделила в бюджета си 664 милиона долара за отбрана, това е едва 1.16% от БВП.През миналата година парите стават 769 милиона долара или 1.31% от БВП. За 2017 година обаче има намаляване- отделените средства са 585 милиона долара, по-малко, отколкото през 2015 и 2016 година.

Правителството на Борисов очевидно се насочва и към модернизация на 15-те съветски МиГ-29, вместо закупуването на нови самолети. Страната като цяло е в пълен застой по отношение на военните доставки и модернизирането на армията си и това също се прави съзнателно, за да не се дразни Русия.

Налице е пълно разминаване между декларирани и реални деъствия във военната сфера на правителството. Докато София остава формално член на НАТО, то все повече се обръща към Москва като свой главен партньор в сферата на отбраната.

https://frognews.bg/novini/balkan-insight-gramna-balgariia-chlen-nato-pravi-rusiia-svoi-partnjor-otbranata.html

Предишна статия

Еротичното сп. „Плейбой” е едно от най-популярните в цял свят

Следваща статия

1 октомври – Международният ден на пенсионера…

Други интересни