Надеждата сви гнездо край Ощава, градят наново изгоряла къща

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

 „Не вярвах, че някой ще ми помогне”, казва един мъж на 67 години, седнал насред черната и изгоряла пустош в подножието на Пирин планина. Димитър Стоилов е от махала Миланчевци на село Ощава, община Кресна. Едва ли ви говорят нещо тези имена на обезлюдяващи и изчезващи от картата на страната ни села. 

Преди месец един огромен пожар мина като хала по огромната тераса между река Струма и величествения Пирин. Тръгна от Мечкул, спряха го току пред село Влахи. Огънят остави след себе си огромно черно петно, видимо от сателита на Google Earth. Излезете ли от острите завои от Кресненското дефиле, горе преди Стара Кресна до подножието на Пирин личат следите от огнената стихия. Тя пощади селата Мечкул, Сенокос и Стара Кресна, но в Ощава изгоряха десетина къщи и вили. 

Бели като птици някога заради каменната зидария, сега прозорците и вратите им зеят. Вътре в тях е пустош, край тях също. Махала Миланчевци се намира на около 3 км южно от пътя Стара Кресна-Ощава. Скрита и сгушена долу в реката. Минава се през „Хладките” и оцелели по чудо от огъня минерални бани, през горелите от двете страни на черния и неравен път борови гори. Огромни камъни под черните вече борове са се пукнали от топлината. След остър завой наляво от основното било пътят свършва в махалата. 

Тук са изгорели три къщи, и още толкова помощни постройки. Като през „иглени уши” през тях е минал огънят, за да мине през реката и тръгне към Влахи. Поради стесняването на фронта, огненото кълбо, носено от силния вятър е стоварил цялата си мощ върху тези три къщи. Край едната от тях бръмчат и сноват насам-натам багер и малка фадрома. Къщата е на бай Димитър Стоилов, и е първата, която се възстановява. Преди да я погълне огънят е имала мазе, жилищен етаж и таван. Сега е на ниво мазе. Всичко отгоре е съборено и разчистено, за да бъде възстановена. 

„Не вярвах, че някой ще ми помогне! Благодаря на кмета Николай Георгиев /кмет на гр. Кресна – бел.ред./ за организацията, която създаде толкова бързо, явно умее да мобилизира хората”, споделя бай Димитър. 

Вечерта, в деня, в който избухнал пожара той бил тук – в къщата си, горяло тук-там, те с вода от вадата, идваща от реката гасили колкото могат, но спрели пожара преди къщите. Вечерта им казали, че ги евакуират в Стара Кресна. Така огънят вилнял безпрепятствено. 

Предусещайки явно, Димитър отворил вратата на обора, в който има 8 овце, а кравата и телето завел долу край реката. На следващия ден – 25 август, имал рожден ден, но дошъл тук, в махалата, за да види, че къщата му е изгоряла, а животните оцелели. 

Огънят, тръгнал по обяд предния ден от село Мечкул, минал покрай Стара Кресна и Ощава, тук в махалата фронтът му се стеснил подобно на фуния и минал като хала през къщата му. Освен неговата, напълно са изгорели още две къщи. След това огънят минал през дерето и реката, за да тръгне към село Влахи. 

Димитър Стоилов е от махала Миланчевци на село Ощава, община Кресна / БГНЕС „За три дни бе съборено и почистихме всичко изгоряло и ненужно, с помощта на доброволци от нашата фирма, която е от Горна Брезница, и доброволци от Гоце Делчев. Сега разчистваме площадка около къщата, за да бъде удобно за работа. Вече дойдоха и първите материали за новата къща – дъските. С главния архитект на община Кресна Росен Чанков ще обсъдим с какво ще започнем възстановяването на изгорелия дом на бай Митко. След като укрепим останалата след пожара каменна зидария на мазето, смятаме да изградим още един жилищен етаж. 

Тук има още изгорели къщи, надявам се и други фирми да се отзоват, за да се възстановят и те”, каза пред БГНЕС Георги Дивилски от фирмата, наела се да ремонтира безвъзмездно изгорялата къщата. Според него при ритмично снабдяване с нужните строителни материали, и благоприятно стечение на природните фактори, все пак тук е балкан, къщата може поне да се покрие до началото на зимата. 

Архитект Чанков не пожела да застане и говори пред камера, но обясни, че върху каменната зидария на мазето ще се постави кофраж и излее бетонов пояс. След това ще се издигнат носещи колони, а после идва ред на зидарията и накрая ще бъде изграден покрива. „Вярвам,че ще имам нова къща, трябва да вярваме, вървим и гледаме напред, назад не бива да се връщаме”, каза в края на работния ден Димитър Стоилов. Той 25 години е работил като автобусен шофьор в Благоевград, в момента живее на квартира в една от малките и незасегнати от огнената стихия вили край село Ощава. 

Бай Димитър образно казано е изтеглил „късата клечка” и изгорелият му дом се възстановява, благодарение на кмета на Кресна. Управникът през цялото време на гасене на пожара бе в щаба, не се набиваше на очи, не се месеше в работата на големите специалисти – министъра на вътрешните работи Валентин Радев, на огнеборец №1 на републиката Николай Николов, на областния управител Бисер Михайлов, но пък сетне прояви съпричастност към съдбата на хората от село Ощава. 

С организираната успешна дарителска кампания бяха събрани средства за останалите без домове хора от Ощава. 

Всички недоумяват как бе допуснато пожарът да стигне чак до тук. Дано късметът на бай Димитър имат и стопаните на останалите десетина къщи със същата съдба – унищожени от огнената стихия. Съседната на Димитровата къща е изгоряла напълно. Прозорците и вратите зеят грозно, като очите на слепец. Отворени, гледат, но не виждат нищо. 

Вътре картината е покъртителна – изгорял гредоред, от който една главня не е останала. Това горе е пропаднало долу, пружини, печки, вещи. От двете помощни постройки навън са останали само каменните зидове, горели до корен плодни дръвчета. Същата е картината и с третата изгоряла къща в махалата. 

И всички недоумяват как бе допуснато пожарът да стигне чак до тук. По обратния и неравен път вече се върви по-леко, защото не само ние сме видели, че надеждата, изчезналата много отдавна „бяла лястовица” отново свива гнездо в черната и овъглена пустош. 

Знаете ли колко е трудно един мъж на близо 70 години да полети отново с крилата на надеждата? Не му ги отрязвайте, а след това помогнете и на останалите. 

БГНЕС ————————— Божидар Стоилов, кореспондент на Агенция БГНЕС за Благоевград и Югозападния регион.

Прочети още на:        http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4537285/

Предишна статия

Да поговорим за Слави Трифонов

Следваща статия

НАРОД БЕЗ БЪДЕЩЕ, ЕЛЕКТОРАТ БЕЗ МОЗЪК, ДРАГИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, ЧЕСТИТ ВИ ПРАЗНИК!

Други интересни