Шеф на оръжейно дружество сезира Радев и Борисов…

Автор: Няма коментари Сподели:

Протестът на работниците от оръжейното дружество “Емко”

Директорът на оръжейното дружество „ЕМКО” Славчо Димиев написа отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова за опита на държавата да унищожи фирмата, а с това и стратегическия отрасъл. Припомняме ви, че търговският лиценз за завода беше отнет, а работниците излязоха на стачка.

Според Димиев става дума за мащабната противозаконна организация от страна на държавни органи по унищожението на един от големите български производители и данъкоплатци – дружеството „ЕМКО” ООД – гр. София. В писмото се казва: 

ОТВОРЕНО ПИСМО 

ДО 

Г-Н РУМЕН РАДЕВ 

ПРЕЗИДЕНТ НА 

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

бул. „Дондуков” № 2 

гр. София 1123 

priemna@president.bg 

ДО 

Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА 

ОМБУДСМАН НА 

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

ул. „Георг Вашингтон” № 22 

гр. София 1202 

priemna@ombudsman.bg 

press@ombudsman.bg 

ДО 

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ 

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ 

бул. „Дондуков” № 1 

гр. София 1194 

GIS@GOVERNMENT.BG 

Относно: Целенасочени действия на държавни органи по унищожението на едно българско дружество „ЕМКО” ООД  

Уважаеми г-н Радев, 

Уважаема г-жо Манолова, 

г-н Борисов,

            Настоящото писмо е изготвено във връзка с мащабната противозаконна организация от страна на държавни органи по унищожението на един от големите български производители и данъкоплатци – дружеството „ЕМКО” ООД – гр. София. 

            Месеци наред контролни органи под ръководството на МВР и министъра на икономиката водят война срещу дружествата „ЕМКО” ООД и „Дунарит” АД, целяща заграбването им или цялостното им унищожение. 

            След неуспешни съдебни опити (справка Решение № 1316/29.06.2017 г. Софийски градски съд) „Дунарит” АД да бъде придобито от неизвестна офшорна фирма, беше впрегната цялата държавна машина собственикът на „Дунарит” АД – „ЕМКО” ООД да бъде обвинен и в последствие унищожен като икономически субект. Въпреки успокоението на министъра на икономиката, че е невъзможно „някой от ИДИЛ” да овладее едно българско дружество, произвеждащо боеприпаси, остава отворен въпроса под чий контрол е споменатото офшорно дружество?

            Направен беше опит за отнемане всички лицензи и разрешителни на двете дружества, чрез повдигане на безумни обвинения срещу ръководствата на дружествата за извършване на тежки престъпления. 

Беше направен опит за заграбване на „Дунарит” АД чрез закупуване на неговите задължения и придобиването им от Държавната консолидационна компания. Въпреки уверенията на министъра, че тези действия са породени единствено от желанието на държавата да защити работниците и „важната” за държавата индустрия, битката срещу двете дружества продължава. Ако министърът е воден от желанието си само да помогне, щом „Дунарит” АД доказа, че има възможност да покрива своите задължения, защо продължава намесата на държавата в дейността на частните предприятия? 

Съгласно чл. 19, ал. 1 от Конституцията на Република България: „Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива” 

Нечуван в съвременната европейска история е мащабът на репресията, налагана от страна на държавата срещу двете дружества. Това са две много успешни и печеливши дружества, които реализират своята продукция на утвърждаван десетилетия пазар. Къде беше „държавния интерес”, когато дружествата западаха? Защо когато дружествата печелят, осигуряват огромни постъпления за държавния бюджет, министърът на икономиката взима решение да ги заграби и унищожи, като облича тези си действия с фразата „стоим зад работниците”. 

Беше заявено от министъра, че спреният поради „нарушения” Лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната на „ЕМКО” ООД ще бъде възстановен незабавно след отстраняването на тези нарушения, но това все още не се случва. Искам категорично да подчертая, че независимо, че не считам подготовката на нашата продукция за транспортиране за „нарушение” или още повече за „престъпление”, ръководството на дружеството все пак се съобрази с всички разпореждания на контролните органи, което беше установено и с Констативен протокол с Рег.№ 360р-3999 от 29.08.2017 г. на служители към КОС – София и КОС – Трявна. 

Тенденциозно прикриване на истината са неколкократните твърдения на министъра на икономиката, че все още не е получил информация за отстранените нарушения – информация, която би следвало да е получил още на 29.08.2017 г. Изключително обезпокоителен е фактът, че когато е необходимо да се предостави информация за допуснати нарушения, то тя се предоставя светкавично между различните представители на МВР от различни градове; между МВР и прокуратура, по факс, предавани устно или писмено на ръка. Когато обаче трябва да се предостави информация на един български министър, че дружество, набедено за нарушител е отстранило своите пропуски, то тази информация пътува вече 15-ти ден. 

Нещо още по-кошмарно, което никоя правна и човешка логика не може да възприеме е, че поради спреният от министъра на икономиката, като съпредседател на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките лиценз, вероятно, в качеството си на принципал, се е разпоредил на българското държавно дружество „Кинтекс” АД незабавно да развали всички свои договорни отношение с „ЕМКО” ООД, отнасящи се за продукция, предназначена за Република Индия. Министърът на икономиката вероятно е наредил прекратяването на вътрешнотърговски отношения между две български дружества, с мотив, че на едното от тези дружества е спрян Лиценза за внос и износ. Министърът се разпорежда предадената вече и приета от клиента по договор продукция на „ЕМКО” ООД  да не напусне България. Очевидно министърът на икономиката не е запознат с факта, че търговията между две български дружества не се осъществява с външнотърговски лиценз и няма абсолютно никакво правно основание пратка за десетки милиони да бъде задържана. 

И все пак това се случва – в България няма спазване на закони, тук има млади и може би не толкова виновни министри (които са сложени само за да изиграят ролята си да бъдат уволнени), които се разпореждат с лека ръка за действия, с които се унищожава работата на хиляди хора и се отнема хляба на техните семейства, заличават се пазари, градени десетилетия, нанася се непоправимо петно на името „България” в областта на специалното производство и не на последно място – отваря се огромна пропаст в бюджета на Република България!!! 

Обръщам се към Вас с ясното съзнание, че държавния произвол срещу нас е организиран от правителството, начело с неговия председател. Неизвестно с каква цел, но е решено да ни унищожат! 

Пиша просто, за да Ви информирам, че аз съм тук, че заедно с моите колеги работим, използвайки знанията и уменията си, че всички храним семействата си честно и почтено, че не желаем да ни наричат престъпници и ще се борим докрай! 

Очаквам, съгласно Вашите правомощия и компетенции, принципна и законова намеса за разрешаване на казуса със спрения лиценз на „ЕМКО” ООД и моля спрете войната срещу нас! 

С уважение, 

Славчо Димиев – гражданин на Република България 

и Директор на 

Обособено производство Трявна 

на „ЕМКО” ООД 

гр. Трявна

 13.09.2017 г.     

 https://frognews.bg/novini/shef-orajeino-drujestvo-sezira-radev-borisov-opita-darjavata-unishtoji.html

Предишна статия

Държавата се управлява по схемата на три тройки…

Следваща статия

Кулезич: На к’во е способен човек, когато си захапе топките…?

Други интересни