Илън Мъск вярва, че съревнованието в сферата на изкуствения интелект може да доведе до световен военен конфликт…

Автор: Няма коментари Сподели:

Илън Мъск вярва, че съревнованието в сферата на изкуствения интелект може да доведе до световен военен конфликт. 

 Американският милиардер, изобретател и инвеститор Илън Мъск счита, че съперничеството между страните за първенство в сферата на изкуствения интелект може да стане причина да световна война. 

Мъск отбелязва, че Русия и Китай са се включили в изследвания в областта на създаването на изкуствен интелект и скоро техният пример ще бъде последван от други страни със силна компютърна наука. 

„Конкуренцията за превъзходство в областта на изкуствения интелект на национално ниво, по мое мнение, би била най-вероятната причина за трета световна война, пише Мъск в „Туитър“. Той отбелязва, че войната може да бъде инициирана не от лидерите на някоя страна, а от самия изкуствен интелект, ако той вземе решение, че един „превантивен удар би бил най-вероятният път към победа“. 

Мъск публикува своите бележки в „Туитър“ по повод статия, в която са поместени изказвания на президента на Русия Владимир Путин от 1 септември на среща с ученици и студенти в рамките на национален форум по професионално ориентиране в Ярославл. „Изкуственият интелект – това е бъдещето не само за Русия, това е бъдещето на цялото човечество. 

Това са колосални възможности и трудни за прогнозиране заплахи“, казва Путин. Според него който стане лидер в тази област, ще бъде властелин на света. Той предупреждава за опасността от това този монопол да бъде съсредоточен в нечии конкретни ръце. 

Путин заявява, че ако Русия стане лидер в областта на изкуствения интелект, ще споделя тази технология с целия свят, „както сега споделяме атомните технологии“. 

Илън Мъск е последователен в критиката си на идеите за изкуствен интелект, който според него е една от главните заплахи за бъдещето на човечеството. Един от главните опоненти на Мъск по този въпрос е основателят на социалната мрежа „Фейсбук“ Марк Зукърбърг. 

Той счита изказванията на Мъск за опасността от изкуствения интелект за „крайно безотговорни“. /ТАСС

Прочети още на:   http://www.bgnes.com/tehnologii/hi-tech/4533718/

Предишна статия

ГЕРБ КМЕТЪТ ИВАН ТОТЕВ С МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ ОТ 20 000 ЛВ. СЕ ПЛИЧКА НА … ОСТРОВ АМУЛЯНИ В ГЪРЦИЯ

Следваща статия

Общинар от БСП отиде на честванията на 6 септември с Ролс Ройс…

Други интересни