НЕК ДОПУСКА ВЗРИВОВЕ И АВАРИИ В „ПОЛИМЕРИ”. ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЪРВАНОВ, ОМБУДСМАНЪТ ПЕНЧЕВ, КМЕТОВЕ И ШЕФОВЕ НА МВР СЪЩО СА ЗНАЕЛИ ЗА ОПАСНОСТТА!!!

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес публикуваме трети документ – „изненада” за управляващите относно „разрухата” и опасностите от отрови в химическия гигант „Полимери”.

От него е видно, че на първите две тревожни писма – от 19.10.2011 г до премиера Бойко Борисов и от 27.10.2011 г до Министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков – няма абсолютно никаква реакция.

Затова на 3.11.2011 г изпълнителният директор на завода Милена Шопова отправя трето „Сигнално писмо” с гриф „СПЕШНО” до Президента Георги Първанов, до Омбудсмана на България Константин Пенчев, до тогавашните местни власти и МВР, както и още веднъж до министър Трайчо Трайков – да не би случайно да не е разбрал за химическата опасност, която грози целия девненски район.

В писмото са изложени нови шокиращи подробности за ситуацията преди 6 години, когато тя е могла да бъде напълно овладяна, а химическият комбинат е щял да работи до днес като носи крупни печалби за държавата.

Оказва се, че след възникналите спорове между „Полимери” и НЕК от 2004 г вследствие на новия Закон за енергетиката, държавната електрическа компания разрушава някои от далекопроводите и прекратява доставка на аварийно електрозахранване по тях, което довежда до тежки инциденти и взривове – не само в „Полимери”, а и в ТЕЦ „Девен” и „Солвей Соди”. 

Спирането на електрозахранването към инсталациите на „Полимери” е недопустимо, се казва в документа, защото тези инсталации съхраняват опасни химически вещества, чието авариране „заплашва живота на хората не само в района, но и в национален мащаб”. Към онзи момент  в „Полимери” има „3500 тона трихлоретан, 180 тона дихлоретан, 800 тона натриева основа, 290 тона солна киселина, 21 тона течен хлор.”

И още нещо скандално – без електрозахраване инсталациите на „Полимери” ще спрат и тяхното възстановяване след това ще бъде невъзможно. В случай на пожар няма да може да се задейства потушаването му, а отровните вещества могат да изтекат от резервоарите…

Накрая изпълнителният директор Шопова отново отправя горещи молби към ресорния министър Трайков да направи проверка на действията на НЕК и да се намеси.

Но познайте дали институциите отговарят на предупрежденията? 

Отговаря ли министър Трайков? 

Отговаря ли президентът Първанов? 

Отговаря ли Омбудсманът Пенчев? 

Отговаря ли Областният управител на Варна Данчо Симеонов? 

Отговаря ли кметът на Девня Росица Попова? 

Отговарят ли от МВР?

Тяхното мълчание до ден днешен означава само едно – че те са одобрявали безпрецедентните действия на НЕК, независимо от опасността да се отрови или взриви девненският район. 

Липсата на реакция означава пълно отсъствие на интситуциите и арогантно отношение на НЕК като монополист, за когото не важат законите.

Виж документите тук:

NEK – TRAICHO TRAIKOV

NEK – B. BORISOV

NEK-President PARVANOV

Николай и Евгения Баневи                http://afera.bg/

Предишна статия

НОМИНИРАМЕ ЗА ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ…

Следваща статия

Акад. Иванов за Фрог: Първи сме в Европа по мутри

Други интересни