ДО ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ…

Автор: Няма коментари Сподели:

ДО

ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Гр. София, бул. „Витоша” № 2

 С  И  Г  Н  А  Л

 от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ” ЕИК 176949776, адрес на управление: – гр. Видин к-с „Панония” блок 4 вх. З ап. 157 тел. 0899591399 чрез Георги Борисов Георгиев, ЕГН 7306… – председател.

На 03.04.2015г. сайтът „Гласове” публикува интервю на журналиста Явор Дачков  със собственика на фалиралата Корпоративна търговска банка- Цветан Василев. В това интервю г-н Василев твърди, че през май и юни 2014г. се е срещнал с тримата лидери на водещите политически партии, предупреждавайки ги, че ще има удар срещу банката, че е рекетиран от Делян Славчев Пеевски (към онзи момент – май, юни 2014г., а и към днешна дата депутат в НС от ДПС) с цел да му прехвърли безвъзмездно свои активи. Василев твърди, че отказа му да се поддаде на този рекет е причината за удара срещу банката и че е запознал лидерите на управляващите партии на срещите си с тях (през май и юни 2014г.), че това крие риск не само за банката, но и за държавата. По това време управляващи партии са ДПС и БСП, като партията мандатоносител, излъчила правителство и премиер е БСП с лидер към този момент (май-юни 2014г.) е г-н Сергей Дмитриевич Станишев.

Приложен линк към интервюто – http://glasove.com/categories/politika/news/cvetan-vasilev-pred-glasove-poiskaha-mi-da-prehvyrlq-bezvyzmezdno-aktivi-sled-kato-se-opylchih-predizvikaha-krizata-v-ktbк

След публикуванете на това интервю, при публични изяви на г-н Станишев многократно му е бил задаван въпроса, дали се е срещал с Цветан Васлилев преди 20.06.2014г , когато банката е поставена под специален  надзор и дали е бил запознат с факти и обстоятелства свързани с погтовян удар и сценарий за фалита на КТБ. В своите отговори г-н Станишев  не отрича това. По информация на БОЕЦ тези срещи са се случили и на тях е присътвал и трети човек – Гриша Данаилов Ганчев, собственик на компанията ‘Литекс” в качеството си на свидетел, който може да потвърди не само, че г-н Станишев се е срещал неведнъж с Цветан Василев през периода 01.05.2014г. – 20.06.2014г., а така също и че Станишев е бил запознат с предстоящият криминален опит за фалит на КТБ, за рекета упражняван върху Василев от страна на депутата Делян Славчев Пеевски. Бил е наясно с риска, който носи довеждането на КТБ до умишлен фалит, съществуването на пряка и опосредствена опасност от дестабилизиране на банковата и финансова система и  в частност БНБ като държавен орган. По това време Сергей Станишев е длъжностно лице – НАОРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ в българския парламент и лидер на партията мандатоносител, както и участник по право в това си качество в Косултативният съвет по национална сигурност към Президента.

В този период – 2013г – 2014г. Сергей Станишев и ръководената от него партия са съуправляващи в коалиция с ДПС, партията, от която Делян Певски е избран за депутат. Г-н Станишев чрез действията си демонстрира своята подкрепа за г-н Пееевски и дори създава впечатление за това, че е поставен в зависимост от него, като при предложението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС, през юни 2013г.. Сергей Станишев заплашва депутатите от парламентарната група на БСП, че „ако не подкрепят Пеевски, правителството пада”, а това е правителство излъчено именно с мандата  БСП и г-н Станишев, като председател на партията. Това води до извода, че г-н Станишев е имал и лични мотиви  и умисъл да укрие информация, факти и обстоятелства относно евентуални удари с цел фалита на КТБ, евентуално уличаващи Делян Пеевски, заради своите зависимости от него,  за да запази властта на правителството излъчено с мандата на партията, на която той е лидер и подкрепяно в коалиция  от партията ДПС, чиито депутат е Делян Пеевски.

На 29.06.2014г. Сергей Станишев присътва на консултациите проведени при Президента Плевнелиев (стенограмата от тази консултация бе публикувана и е публична) във връзка с КТБ. На тази среща присъства Президентът Росен Плевнелиев, Главният прокурор Сотир Цацаров, Пламен Орешарски – премиер, Михаил Миков – председател на НС, Иван Искров – шеф  на БНБ и други лица, депутати и политици. Фактически на тази консултативна среща присъстват висши ръководители на съдебната власт, изпълнителната власт и законодателната власт в България. На срещата се коментира и обсъжда състоянието и ситуацията около КТБ,  както и обективните рискове за банката и държавата, като дори участниците използват термина „системен риск” касаещ цялата банкова система на държавата,  коментирайки евентуалнен фалит на банката. В същото време Сегей Станишев, присътвайки на срещата НЕ запознава участниците в нея за известната му от Цветан Всилев информция. Към 29.06.2014г. Цветан Василев е мажоритарен собственик на банката, няма повдигнати обвинения и е пряко засегнато лице от ударите срещу банката. Не е известно нито преди консултациите при президента, нито след тях, както и на самите тях, Сергей Станишев да е запознал съотвентите органи и институции за предоставената му от Василев информация.  Укриването на тази информация поставя в невъзможност компетентните служби и институции своевременно да проверят и потвърдят, или отхвърлят евентуалното извършване на тежко престъпление от страна на Делян Славчев Пеевски.

На основание  на гореописаното БОЕЦ сезираме Прокуратурата за своите основателни съмнения за извършени престъпления от общ характер  от лицето Сергей Дмитриевич Станишев, а именно – чл.107, 108а, чл.282, ал.1, чл. 322, 387 чл.388,  от НК, както и съставите на престъпления срещу републиката и такива срещу банковата система, във връзка с чл.20, ал 4 от Наказателния кодекс.

ГД „БОЕЦ” сме убедени, че всяко лице, особено хората по високите етажи на властта и длъжностно лице, което е разполагало с информация и е било в известност за предстоящо извършване на тежко престъпление и не е уведомило за това омпетентните органи и институции, както и не е предпиело, каквито и да било действия за предотвратяване на такова престъпление с това е допуснало настъпването на огромни по опасност и размер щети за държавата и обществото, следва да понесе своята лична наказателна отговорност.

Предвид изключителният обществен интерес и тежките щети за държавата в резултат на фалита на КТБ, БОЕЦ изискваме от прокуратурата да образува досъдебно производство срещу Сергей Дмитриевич Станишев и да провери изложените в насоящият сигнал от нас съмнения, факти и обстоятелства за извършени от Станишев  престъпления от общ характер.

25.08.2017г.                                                                         ……………………

Видин       Г. Георгиев-председател УС НА ГД „БОЕЦ”                      http://afera.bg

Предишна статия

Държавата ще национализира ”Дунарит”

Следваща статия

Всъщност ние не сме народ…

Други интересни