Близо хиляда души протестираха в Москва

Автор: Няма коментари Сподели:

Близо хиляда руснаци протестираха под проливен дъжд в Москва срещу засилването на контрола и ограниченията в интернет, предаде БТА, цитирайки АФП.

Най-малко осем души са арестувани. Демонстрантите размахваха табели с надписи като “Русия ще е свободна!” или “Русия без цензура!” Проявата бе разрешена от столичното кметство и следена от множество полицаи. Двама души със знамена с цветовете на дъгата, символа на ЛГБТ общността, и още шестима демонстранти бяха задържани от полицията. 

“Путин и правителството да оставят технологиите на мира! Иновациите и технологиите ще победят! Ще защитаваме свободите си. Дали на демонстрации или в съда, трябва да се борим!”, заяви един демонстрант. Друга протестираща призова да се гласува против президента Владимир Путин на изборите през март 2018 г.

 “Ако си мислите, че всичко е наред, докато можете да гледате видеоклипове на котки в интернет и няма защо да се интересувате от политика, знайте, че политиката ще се интересува от вас!”, заяви тя.

 През юли руският парламент одобри закон, който забранява в руския интернет да се ползват “анонимайзъри” – уеб услуги за анонимен достъп до сайтове, които са блокирани в страната. Гласуван е и закон, който задължава хората да се идентифицират с телефонен номер, за да ползват онлайн комуникации. 

В края на юни медийният регулатор Роскомнадзор заплаши да блокира популярния месинджър Телеграм заради високото му ниво за кодиране на посланията. От 1 януари онлайн фирмите, и руските, и чуждестранните, са задължени да съхраняват данните на потребителите си от Русия и да ги предоставят на властите при поискване.

https://frognews.bg/novini/blizo-hiliada-dushi-protestiraha-moskva.html

Предишна статия

Истински боеве на Шипка за 140 години от епопеята

Следваща статия

Това каза журналистът Огнян Стефанов…

Други интересни