И все пак: кого виждате в огледалото, г-н Борисов?

Автор: Няма коментари Сподели:

И все пак: кого виждате в огледалото, г-н Борисов?

Дотук Бойко Борисов охотно се възползваше от услугите на ДПС. А държавата пък се грижеше за интересите на Пеевски. Но от конфликта между Доган и Пеевски премиерът този път може да пострада, твърди Полина Паунова.

Bulgarien Boyko Borissov, Premierminister (BGNES)

Не беше много отдавна, когато Борисов трябваше да отговаря на въпроса дали вижда Пеевски, когато се погледне в огледалото. Това беше в предишния мандат на ГЕРБ. Ако тогава тази конотация беше в състояние да накара премиера да излезе извън кожата си, сега не се наблюдава нищо подобно. Даже отдавна са забравени козметичните мерки за подобряване на политическия имидж на Борисов, които тогава се заключиха в разтурянето на няколко обществени поръчки.

Министър на икономиката в новия кабинет на Борисов е “експерт”, предложен официално от “Атака”. За него неофициално се твърди, че е близък именно до неуспелия да стане шеф на ДАНС Делян Пеевски. С това, разбира се, не се изчерпват обвързаностите на настоящето управление – нито с Пеевски, нито с ДПС. Движението още от предния кабинет се намесва в полза на ГЕРБ в решителни моменти. Партията на премиера пък тихо и кротко, без да демонстрира близост с Движението, ѝ се отблагодарява.

В опит да вземе отношение по темата, Борисов все пак реши да се разграничи от Пеевски на думи. Получи се една нестройна реч на заседание на Министерския съвет – място, където не просто няма кой да му противоречи, но и обител, в която Пеевски е някак у дома си.

Фалшиви новини?

Наплашен философ в 2-звезден хотел

Ахмед Доган е притеснен и го показва. А отслабената му медийна защита говори, че част от политическите му „деца“ се опитват да го изоставят. Предстои битка, която едва ли ще бъде по правилата на правовата държава. (22.08.2017)

КТБ ли? Какво беше това?

Шоуто на Цацаров

“Това са глупости”, тросна се министър-председателят, помолен да коментира твърдението, че ГЕРБ и скандалният депутат са си близки. “Казвам, че това са глупости, и в същото време гледам ден след ден как вървят фалшивите новини”, обясни той пред министрите си. 

Но един факт оборва това твърдение – случващото се в момента на Емилиян Гебрев, който контролира две дружества от военнопромишления комплекс. В атаката срещу него, чиято отявлена цел е “Дунарит”, се включи както изпълнителната власт, така и държавното обвинение. Разбира се с активната помощ на медиите на Пеевски (каква изненада!).

Преди години “Дунарит” бе купен от Цветан Василев, а след фалита на КТБ фирмата отиде в ръцете на Гебрев. Дали прокуратурата и държавата обслужват интереси на Пеевски е въпрос с понижена трудност, а отговорът му е почти еднозначен.

“Фалшивите новини” (по Борисов) могат да бъдат оборени и с номинациите на ГЕРБ за бъдещия ВСС. А атаките срещу Бюрото за контрол на СРС е само бонус към размисъла. Министър-председателят обаче разви идеите си пред министрите. Според него, БСП и ДПС подготвят заедно следващо управление, ще атакуват управляващите с тезата, че са пресирани, и ще се опитат да “пришият” на ГЕРБ Делян Пеевски. Борисов заявява, че е бил предупреден за това, а в изказването си на няколко пъти повтаря, че в момента целенасочено се разпространяват фалшиви новини.

“Това е една опорна точка, която преди десетина дни дойдоха да ми я кажат. Аз им се изсмях, не вярвах. Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не биват пресирани от нас, защото са чисти и добри. И така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски”, заявява Борисов.

Доган и Пеевски – на светло

Deljan Peevski Politiker aus Bulgarien (BGNES)

Премиерът отрича близост с Пеевски, но може да му се наложи да избира между него и Доган

Интересен момент е, че наред с това изказване, след което Борисов изчезна от публичното пространство, в медиите възникна нова ситуация – появата на Ахмед Доган и Делян Пеевски. И докато вторият отричаше интереси в оръжейния бизнес (преди твърдеше също, че няма медии, а само един стар автомобил) и също говореше за фалшиви новини, почетният председател на ДПС го предупреди да не се занимава с него. Каза му също и това, че е “голяма хапка” за него.  

После играта загрубя още повече – на сцената излязоха едни “момчета с пистолети”, заваляха предупреждения в мутренско-мафиотски стил, които обещават напрежението между “крила” в ДПС да прерасне и в напрежение в държавата. Особено когато държавата дълги години е функция на ДПС.

Всъщност, първи за напрежение между Доган и Пеевски – волно или неволно – заговори именно Борисов. В изказването си пред Министерския съвет той раздели “младият успял мъж” от Движението, което се готвело да управлява с БСП. Дали това е така – можем само да гадаем. Едно обаче е сигурно: новата ситуация около ДПС се случва във важен момент – Цветан Василев е потърсил защита от САЩ по закона “Магнитски” и предстои разследване. А делото КТБ вече е в съда. Тоест, омертата или може да бъде разкрита, или още по-дълбоко потулена. И в двата случая трябва да бъде платена политическата цена за това, и най-вероятно засега изглежда това да направи именно Борисов. 

Bulgarien Bojko Borissov mit Generalstaatsanwalt Tzatzarov und M. Borschosch (BGNES)

От прокуратурата ще очакваме отговора на загадката какво се вижда в огледалото

Ето защо разривът между Доган и Пеевски, който засега само тлее под повърхността, всъщност ще бъде най-големият тест за ГЕРБ. Но ако сблъсъкът вътре в Движението се случи, най-потърпевш може да се окаже именно Борисов, защото през годините охотно се е възползвал както от ДПС, така и от Пеевски.

Кой ще се отрази в огледалото?

Какво се вижда в огледалото – отговорът се очаква от прокуратурата. Защото именно на терена на съдебната система ще се пренесе скандалът, ако той се разрасне още повече. А премиерът ще трябва да си избере този от двамата, който би нанесъл по-малко поражения върху тефлоновото му покритие: Доган или Пеевски.

По три събития ще можем да съдим за избора, направен от премиера: избирането в началото на септември на парламентарната квота във ВСС; по отношението на пеевските медии към Борисов; и делото “Суджукгейт”, което – по думите на Цацаров – ще бъде първото в Спецсъда. От това дело ще разберем дали суджуците са стигнали до премиера – предположение, което в началото бе отречено от главния прокурор.

Изглежда, че в държавата предстои мутренска битка – между политици. Изходът от нея е неясен. Но можем да направим един сигурен извод: има опасност да видим най-после лика в огледалото, който обаче със сигурност няма да е този на Борисов.

Може би именно по тази причина и премиерът в последните седмици е толкова медийно отсъстващ – нещо безкрайно нетипично за него.

Предишна статия

Големите пет лъжи в българската история

Следваща статия

Белое солнце пустыни 1970

Други интересни