Венелин Митев: Макрон се готви да прави революция

Автор: Няма коментари Сподели:


Венелин Митев: Макрон се готви да прави революция – ни повече, ни по-малко Преведох книгата на Еманюел Макрон „Революция” на български език и смятам нейния автор за изключително симпатичен човек, доктор на Сорбоната по философия и първенец на легендарната ENA – института за подготовка на административни кадри, който са завършили най-значимите личности на Франция. 

Да, Макрон се готви да прави революция – ни повече, ни по-малко. Революция – в своята страна, революция – в ЕС. Книгата излиза няколко месеца преди президентските избори – тогава, когато Макрон е абсолютно неизвестна личност. 

После създава своето движение „Напред” – така се казва, но по-късно се преименува на „Република, напред”. Няма голяма партия зад него и мисля, че книгата му изиграва огромна роля, защото там е цялата му програма. Ние се наслушахме за правителства, които идват на власт и даже си отиват, без да имат конкретна програма. Докато в своя труд Макрон се спира на всички области на френския обществен живот и предлага революционни решения. 

Той казва: омръзна ми да гледам една унижена, унила Франция. И добавя, че иска да я види велика, каквато е била по времето на генерал Шарл дьо Гол. Интересни са отношенията на двете големи западноевропейски страни – Франция и Германия и техните лидери. На много места в книгата си Макрон дава за пример Германия – за образованието, за науката, за икономиката… 

Мисля, че след излизането на Великобритания от ЕС, тези две страни ще движат общността, докато тя съществува. Защото самият Макрон изразява своите съмнения, че в този си вид ЕС не оправдава надеждите на народите, които влязоха в него. 

Френският президент Еманюел Макрон ще посети България след седмица / БГНЕС Можем само да гадаем за причините за предстоящото посещение на френския президент в България. Да се надяваме, че е за добро. 

Той ще пристигне във Варна от Румъния, преди това ще е бил в други страни и мисля, че използва отпуската си за една обиколка в източноевропейските държави. Вероятно, нещо ще иска от нас – дано ние проявим държавнически нюх и приемем онова, което е изгодно за страната, а за неизгодното – да му кажем откровено мнението си, нищо, че е президент на голяма, велика страна. 

Защо Балканите изведнъж станаха толкова интересни за световните лидери? Ще изразя лично мнение – защото искат да блокират влиянието на Русия на Балканите. В момента Русия има силно приятелско влияние в Сърбия. 

БГНЕС ————– 

Венелин Митев , журналист, бивш кореспондент на БТА в Москва и Париж и главен редактор на списанията „Паралели” и „За жената”. Автор е на книгите „Големите любови на български поети и писатели”, „Големите любови на български артисти, музиканти и художници” и „Двойници и самозванци”, на три стихосбирки , на изследването „Изкуството на превода”. Превежда много книги, между които и „Революция” на Е. Макрон.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4530201/

Предишна статия

Май ше ни бъде…

Следваща статия

Когато някой каже “Цанков камък”, как само всички се изнервят…

Други интересни