Покрай „Магнитски” САЩ ще нищят и унищожаването на родния ВПК

Автор: Няма коментари Сподели:

Няколко стотин страници с документи, данни, доказателства и въпроси, свързани с корупцията в България и случая „КТБ” са получени в посолството на САЩ в София. Всички служби, които по компетентност имат отношение към материята, са започнали да събират допълнително информация.

Тя ще бъде предоставена в Държавния департамент, за да се включи в доклада, който ще отиде в Сената, където ще продължи процедурата по закона „Магнитски”. Това научи Фрог нюз от дипломатически източници. Действията се координират от

Bureau of Intelligence and Research, INR – Бюро за разследване и разузнаване към Държавния департамент. Участват също ЦРУ, Агенцията за финансови измами, ФБР, Военното разузнаване и пр.

 Освен противозаконните действия около фалита на КТБ и преследването на семейството на Цветан Василев, американците фокусирали вниманието и по една „нова” тема – превземането на Военно-промишления комплекс и неговото унищожение от политик, известен като лицето на модела Кой, министър от кабинета, пряко ангажиран в съсипването на предприиятия от ВПК чрез изземване на лицензи, както и на прокуратурата, която повдига обвинение на определени отговорни лица в бранша, за да ги отстрани. Става дума за последните събития около предприятието „Дунарт” в Русе и прозводства на фирмата Емко.

 Службите на НАТО били известени, че се готвят за закриване цели отрасли и центрове от системата на ВПК, които произвеждат системи, оборудване и боеприпаси за страните от Алианса. Сериозни сигнали са получени и след злополучното посещение на Делян Пеевски на оръжейно изложение в Индия. Там той „нагазил” в територии на Русия и бил „посъветван” по класическия за такива ситуации начин, известен с израза „пошел ты нафиг”… Нещо повече, смята се, че Пеевски е обещал на руснаците не само да не стъпва на техни пазари, но и да минимизира производството на ВПК, като по такъв начин отвори нови врати за руската оръжейна промишленост. Руснаците получили уверение, че и премиерът Борисов ще бъде спечелен за „каузата”: По-малко ВПК, по-малко ядове с Кремъл.  

 Преди дни стана ясно, че Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия към МС е взел решение да отнеме лиценза на фирмата „Емко” за търговия със специални стоки. Това станало под диктовката на съпредседателите на комисията Красимир Каракачанов, вице премиер и министър на отбраната, Емил Караниколов, министър на икономиката и секретаря на комисията Аню Ангелов – ексвоенен министър и съветник на Бойко Борисов.

 Преди това бяха повдигнати обвинения срещу шефове на „Дунарит”, заявено бе, че  лиценза на предприятието ще бъде отнет, което изкара служителите на протест.

 След тях на бунт се вдигнаха  работници от предприятията на “Емко”. Всички те недоумяват как е възможно да се затриват работещи и печеливши производства, които имат договори с натовски и други страни. Спешно пред медиите Караниколов, който е считан за човек на Пеевски  и бе номиниран за министър от „Атака”, заяви, че става дума за временно отнемане, че няма да се закриват работни места и пр. Никой обаче не вярва, защото действията на властта и прокуратурата говорят точно за обратното.

 Според експерти опитите на свързваната с Пеевски и Борисов офшорка Viafot Limited не е успяла да заграби „Дунарит” и производства от “Емко” и затова се е преминало към план Б – зануляване на ВПК.

В открито писмо на трите основни работодателски органиизации в страната по този повод бе обявено, че посягането на работещи предприятя от ВПК ще донесе не само загуби за стотици милиони, но и хиляди хора ще останат на улицата.

И “Емко”, и “Дунарит” отчитат солиден ръст и инвестиции в производствени мощности от ново поколение. Високите резултати са обяснението за апетитите към “Дунарит”, което в доклада си е заложило 10% ръст на приходите през 2017 г. Така двете компании с производствени площадки в Русе, Трявна, Монтана и Белица и общо над 2000 служители се управляват като една група.

Американските служби били изумени от мащаба на корупционните схеми, обхващащи контрабандата с цигари, овладяването и контрола върху медии и разпространителската дейност, разграбването на активите на КТБ, прехвърлянето на фирми като Техномаркет към Булгартабак – Благоевград, оттам на Булгартабак холдинг, скоропостижното изнасяне на огромни суми зад граница и в същото време репресии и  натиск върху всички, които не одобряват модела Кой и действията на Борисов, Пеевски и Цацаров.

 Не става въпрос за ровене в прозводството  и търговията на наши заводи, предприятия. Ще се анализират огромни корупционни схеми, които застрашават военното производство на страна-член на НАТО. Това е задължение на Алианса, когато има сигнали и данни за умишлени злонамерени действия, които оказват негативно влияние на боеготовността на военния блок. Задължение на България е да уведоми партньорите от НАТО, когато възникне такъв мащабен и опасен, в международен план, проблем. Особено ако има съмнения, че това става под диктовка на страна като Русия.

http://frognews.bg/novini/pokrai-magnitski-sasht-shte-nishtiat-unishtojavaneto-rodniia-vpk.html

Предишна статия

Жив ли е Доган и защо сталинизмът си отива?

Следваща статия

Майки, пишете на Макрон и Тръмп, на Радев няма смисъл…

Други интересни