Броени месеци остават до края на реставрационните дейности и ремонта…

Автор: Няма коментари Сподели:

 Броени месеци остават до края на реставрационните дейности и ремонта на Централна гара – Пловдив. Построена през 1870 година в стил сецесион като част от линията Любимец- Белово, сградата е завършена в познатия и вид през 1908 година. 

Тя е дело на италианския архитект проф. Мариано Пернигони, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. Тя е свързана с живота на Пловдив,на нея са изпращали войници, посрещали са царе. 

В книгата си “Пловдивска хроника” Никола Алваджиев описва колко любопитна дестинация е била тя за пловдивчани, които в почивните дни, докарани с нови дрехи, са се качвали на файтони и по ул. “Станционна” са пътували до гарата, просто за да се поразходят по перона и да изпият една “илимоната”. 

В един момент модата започнала да застрашава нормалния трафик на пътниците, така че въвели перонни билети специално за любителите на разходки. Времето е в началото на XX век, а малко по-късно от един влак слиза Иван Вазов, за да бъде посрещнат от кордон пловдивчани по цялата улица “Станционна”, возен във файтон с бели коне. Тук е забележителното честване на неговия 70-ти рожден ден, малко след който той умира. След неговото посещение улица “Станционна” носи неговото име. 

В новата си история централната жп гара на Пловдив влезе в черната хроника на терористичните актове през 1984 година. На 30 август избухна бомба и уби на място жена от Кърджали. Предстои най – новата история на забележителната сграда и района около нея и той ще настъпи скоро. 

След години лутане и занемара, след редица бюрократични процедури, гарата бе наета от концесионера Миролюб Столарски, който вече задвижи реалната ремонтна дейност. В момента е към края си реставрацията на сградата. 

За да бъде съвсем точно, реставраторите работят по планове отпреди сто години, доставени от Виена. Елемент по елемент се възстановява, върнат е към живот, след пластове експерименти във времето, оригиналният цвят охра на фасадата. 

Материалите, с които работят реставраторите, са на австрийската фирма Рьофикс, те съдържат само естествени елементи и са от серия, създадена изключително за реставрация на стари сгради. 

Разчистен е и районът около гарата. Десетилетия наред там бавно загиваха Транспортна болница, постройки, отдавна изпразнени от съдържание. На тяхно място ще има пететажен хотел, търговски площи, автогара с международни автобуси. 

Предстои работата по онази част от подлеза, която е включена в проекта. Вече има монтирани два асансьора за трудно подвижни пътници, които работят. Доскоро ремонтните дейности възпрепятстваха пътуването на хора с подобни проблеми до Пловдив, но по всичко личи, че скоро за тях ще има всички удобства.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4529878/  

Предишна статия

Васил Коцев, роден в град София…

Следваща статия

Илюзията “ Национална сигурност на Република България ” 6

Други интересни