Абдулай Коне е роден в Кот Д’Ивоар, но е гражданин на Финландия…

Автор: Няма коментари Сподели:

Сайтът www.dnevnik.bg извади на показ скандален казус, разиграл се на територията на Варненска съдебна околия, в който съд и прокуратура отново се прочуха с гръм и трясък.

Препечатваме материала на www.dnevnik.bg. АФЕРА се свърза и с адвокатката на Абдулай Коне – Биляна Коцакова, която коментира за АФЕРА казуса:

Абдулай Коне е роден в Кот Д’Ивоар, но е гражданин на Финландия, където живее, учи и работи от 2005 г. В момента прави магистратура в Хелзинксия университет. Има жена и четири деца, три от които са родени във Финландия и също са с гражданство от Финландия.

Всяко лято семейството избира различна дестинация, в която да прекарат лятната си ваканция. Тази година те пристигат за едноседмична почивка в България. След края й на седми юли, на летището във Варна Коне е задържан.

Властите се позовават на факта, че е издирван чрез Интерпол от Того за извършени престъпления. В последствие се оказва, че в африканската държава на издирваното лице е издадена присъда за извършени компютърни престъпления – повредена е страницата на мобилния оператор на Того, като му се вменява период на престъпна дейност от юли до декември 2013 в столицата на Того – Ломе. Искането отправено до Интерпол съдържа само имена, които съвпадат с тези на Коне, но не и снимка.

От 7 юли тази година Коне се намира във Варненския затвор, след като Варненският окръжен съд му налага най-тежката мярка за неотклонение – арест за срок до 40 дни – докато започне разглеждането по същество на искането за екстрадиция. Назначен му е служебен защитник за гледане на мярката от съда, който не е обжалвал така постановената мярка.

Коне е изправен пред възможността да бъде екстрадиран в трета държава – Того, където да излежава три годишна присъда лишаване от свобода за нещо, за което казва, че не е извършил.

По същото време, в което властите в Того твърдят, че Коне е осъществявал престъпна дейност в столицата Ломе, той е бил у дома си – във Финландия.

Абдулай Коне е роден в Кот Д’Ивоар през 1980 година. Никога не е бил в Того

През 2000 година печели стипендия и заминава да учи в Русия „информатика“.

Завършва през 2005 година със степен „бакалавър“. Жени се в Русия и решава да не се връща в родната си страна, заради ситуацията там. Заради това и не е известно дали все още е гражданин на тази страна. Единствените му валидни документи са тези от Финландия – т.е. той може да бъде считан единствено за гражданин на Европейския съюз. Не е известно дали българските власти са отправили искане до Кот Д’Ивоар за проверка на самоличността на Коне.

През ноември 2005 година от Русия той заминава за Финландия. През 2006 година при него пристигат жена му и първото им дете. Коне подава искане за закрила през 2006 година и две години тече процедура по проучаването му. В крайна сметка той получава статут на закрила, а през 2012 и финладско гражданство. Работи по специалността си много често на временни договори, работил е в програма на Министерство на образонанието на Финландия – по проект за дигитализация на образованието. Наскоро решава да запише магистратура в Университета в Хелзинки.

Откакто е заминал за Русия, не се е връщал в Африка и не иска.

Искането за задържане е от 2014 г. и е изпратено от Того чрез Интерпол, когато е записано, че целта е срещу издирваното лица да бъде водено наказателно производство. Оказва се, че през 2015 година срещу издирваното лице е издадена присъда, с която е осъдено на три години затвор.

Искането за задържане е отправено чрез Интерпол, но властите на Финландия – явно не са намерили основания да задържат своя гражданин. 

Българските власти, които нямат договор за правна помощ с Того, все пак го задържат. Въпреки че именно Финландия е компетентата държава да прецени това.

Пред съда прокурор Деян Душев казва, че са налице законовите изисквания за задържането за Коне, защото престъпленията, в които е обвинен, са наказуеми по българския наказателен кодекс. 

Освен това, според Душев Коне може да се укрие (въпреки че е финландски гражданин и при неизпълнение на по-лека мярка за неотклонение може да бъде издадена Европейска заповед за арест).

Пред съда Коне разказва, че от 17 години не е стъпвал в Африка, а в Того не е бил никога през живота си.

„Имам четири деца, които са родени в Европа. Никога не съм имал проблеми с полицията. Много силно съм учуден от случващото се“, казва още Коне. Твърди, че след като завършва информатика е забравил повечето неща, които е учил, а и това било сфера, която много бързо напредва. „Всичко, което искам да кажа, е че съм невинен“.

Съдът с председател Уляна Савакова приема, че са налице достатъчно данни, Коне да бъде задържан.

Случаят поставя на внимание за пореден път в България въпроса – каква защита дължи държавата на граждани на Европейския съюз, в случая – гражданин на друга държава-членка, спрямо когото е отправено искане за задържане и екстрадиция от трета държава.

Коне е внесъл искане до Варненски окръжен съд, за отмяна на наложеното му задържане, убеден, че няма основание да бъде лишаван от свобода, от правото да се завърне у дома си – във Финландия и от контакт със семейството си.

На снимката: Скрийншот от изданието на общината в Хелзинки („Духът на Хелзинки“) от 2015 година. В левия горен ъгъл има снимка на Абдулай Коне, като текстът под нея гласи: „Абдулай Коне отговаря за безплатната услуга при поправяне на грешки в ноутбук системата и нейното „диагностициране„“

АФЕРА се свърза с адвокат Биляна Коцалиева, която е редовно упълномощен защитник  на Абдулай Коне. За АФЕРА тя каза, че Коне е в пълен шок от случилото се, както и че тя вече е обжалвала 40 дневния арест, постановен от Варненски окръжен съд в лицето на съдия Уляна Савакова, като делото за обжалването на мярката за неотклонение „задържане под стража“ е насрочено за понеделник – 14 август т.г. във Варненски окръжен съд.

Съдийката, постановила пребивававено в затвора на Абдулай Коне Уляна Савакова от Варненски окръжен съд нашумя наскоро скандално, след като синът и  Боян Калинов бе заловен с наркотични вещества и след като неин колега от Варненски окръжен съд – съдия Марин Атанасов тогава постанови безумно определение, с което пусна с най-леката мярка за неотклонение „подписка“ синът на колежката си съдийка. Делото предстои да се гледа през есента пак от Варненски окръжен съд. Майка му – съдийката Уляна Савакова, както е видно, продължава да правораздава.

Afera.bg                                                            http://afera.bg

Предишна статия

И театрите, и културата и държавата ни са на самотек

Следваща статия

Николай Марков

Други интересни