БРЮКСЕЛСКИ БИЗНЕС Кой дирижира Европейския съюз?

Автор: Няма коментари Сподели:

https://www.youtube.com/watch?v=Umuu2sUg7po

„Брюкселски бизнес” (Австрия- Белгия, 2012) на режисьорите Фридрих Мозер и Матийо Лиета отвежда зрителите под повърхността на европейската демокрация. Четири от пет политически решения в средната европейска държава се взимат в Брюксел. 

Но кой на практика стои зад тях? Зад фасадата на Обединена Европа има над 15 000 лобисти, които следват своята мисия да влияят на политиката според интересите на клиентите си. 

И „Брюкселски бизнес” предлага експедиция в света на лобистите — там, където конгломератите от Пи-аР компании функционират в свои собствени мрежи на влияние и в близки връзки с политическия елит, и където всяко решение има цена, но въпросът е кой плаща.

„Брюкселски бизнес” пресъздава ситуацията в европейската столица през гледните точки на двама мъже — единият е политически активист, който се бори срещу корупцията на лобистите, а другият е един от най-известните и влиятелни лобисти в eвропейските и международни търговски въпроси.

Dora Apostolova
Авторите на филма само констатират, без да дадат обяснение на явлението. Да са чували що е то неолиберален капитализъм дошъл преди 30 години от САЩ и оттогава човечеството  живее в неговата система-на едрите олигархични корпорации управляващи партиите,  държавата, бизнеса финансира партии и   политици?!

Да са чули, че политически носители на неолиберализма са 3-те най-големи блока намиращи се в ЕС, те взимат решенията и позволяват съществуването на 15 000 лобисти в Брюксел? 

Да са чули, че неолибералния капитализъм крайно много се различава от предишните видове капитализъм и от 20 години Европа  търси новите леви политически идеи за борба с него и ги намери във формите на своята реална демокрация и нейната правова държава? 

Да са чували, че едва сега се пръкнаха и новите антинеолиберални политическите сили- Чинкуе стеле в Италия, СИРИЗА в Гърция, ПОДЕМОС  в Испания, ФИДЕС в Унгария и 22 движения АТТАС в други страни на Европа? 

Друг е въпросът, че  решенията на Брюксел са пожелателни и дали ще се приемат в отделните страни зависи от вида на демокрацията упражнявана там и силата на правовата държава. 

Европа, за разлика от САЩ ,упражнява реална демокрация с първи най-главен принцип-народовластието с формите на пряката демокрация и там където има силно действаща правова държава не се оставя политици и партии да лобират за едрия бизнес ,нито да бъдат финансирани от него. 

Това са най-развитите европейски страни от северна и средна Европа. Крайно време е новозараждащите се нови леви политически сили за борба срещу неолиберализма да се обединят в нов европейски алианс и с него по парламентарен път в нови евроизбори да извадят неолибералите от Европарламента , изгонят лобистите от Брюксел, извадят външната политика на ЕС от ръцете на САЩ, затворят вратите на ЕС за глобалния пазар на неолибеарлизма и  променят посоките на движение на ЕС.
Авторът австриец най-важното не казва и не обяснява, че филмът му касае само Брюксел, където има 15 000 лобистки американски и английски фирми, направили офиси под носа на еврокомисарията и Европарламента, за да намерят някой еврокомисар и или европарламентарист да лобира за тях. Че това е възможно, защото Брюксел няма своя съдебна система да накаже еврокомисарите. 

Те са извънземни и могат да бъдат съдени само в своята страна, според техните законите в тяхната страна и силата на правовата държава. Например правното законодателство на Австрия и Германия е заложен закон против лобирането касаещ политиците, те ( макар и неолиберали) не могат да лобират за икономически интереси и законът се изпълнява с точката и запетайката, защото са силно правови държави. Барозу който е потънал в корупция не е осъден защото неговата правова държава в Португалия слабо работи. 

Наша Кристалина Георгиева не може да бъде осъдена, защото България пък няма правова държава въобще. В Германия ( и Австрия)няма неолиберализъм, макар политиците и в момента да са неолиберали. 

Сегашната система на Германия ( и Австрия) остава „социална държава“, която е пълен антипод на неолибералната държава и която се пази от разграждане от силно работещата ПРАВОВА ДЪРЖАВА. Следователно, най доброто оръжие срещу неолиберализма е правовата държава. 

България е останала най бедната страна в Европа и ще бъде претопена от неолиберализма до броени години, защото въобще няма и помен на правова държава и защото има такива елементарно мислещи граждани, като долния Bulbob Bulbob, чиято глава е пълна със сливите на тъпизма и не може да разбере, каква съдба го чака, след като в родината му няма правова държава!

                                                                     Dora Apostolova

Предишна статия

Доктор Джоанна Будвиг была семь раз номинирована на Нобелевскую премию в области медицины…

Следваща статия

Банките поробват България, но има алтернатива!

Други интересни