“Уолстрийт джърнъл”: Следващият военен конфликт ще избухне на Балканите!

Автор: Няма коментари Сподели:

“На неотдавшна секретна среща в един изследователски център попитаха добре осведомен германски чиновник кой проблем в Европа го вълнува най-много. Той отговори ез колебание: Западните Балкани, където назрява нова криза, на фона на която Турция и Русия наливат масло в огъня.” Това пише американският професор и редактор на изданието American Interest Уолтър Ръсел Мийд в статия за The Wall Street Journal. 

“В най-лошия сценарий Русия и Турция ще подкрепят своите проводници на влияние на Балканите – съответно Сърбия и Албания в техните опити да прекроят границите в региона. Сръбското правителство може с подкрепата на Русия да анексира значителна част от територията на Босна, населена с етнически сърби. Помощта на Турция може да даде възможност на Албания да направи същата маневра, при това не само в предимно албанското Косово, но и в Македония, където голяма част от значителното албанско мнозинство би пожелала да се съедини с родината си”, пише проф. Мийд. 

“Това, което поддържа крехкия мир в Западните Балкани, е перспективата за членство в ЕС на такива страни като Сърбия, Македония, Черна гора, Косово и Босна. Всяка балканска страна би се присъединила по-скоро към ЕС, отколкото към Турция или Русия”, смята той. 

“Но надеждите за скорошно членство в ЕС гаснат. Страните-членки на ЕС които скоро ще станат не 28, а 27, не горят от желание да присъединят такива нестабилни балкански държави, което ще направи Евросъюза още по-неуправляем и които ще разчитат на финансова помош в момент, в който бюджетът на ЕС ще понася допълнителни напрежения заради Брекзит”, анализира експертът. 

“Европейците твърдят, че едно относително неголямо по мащаби американско участие – активна дипломация и укрепване на силите на САЩ в Косово – могат да донесат голям резултат”, смята професорът. Те обаче трябва да помислят как да убедят скептично настроеният Бял дом да заеме проактивна позиция. 

“Предишните доводи – за солидарността в НАТО, за защита на свободата, за страха от Русия вече не са дъстатъчни. Тръмп разсъждава в категориите на сделките и Берлин трябва да се замисли над това, как да го въвлече в политиката на Западните Балкани”, заключава проф. Мийд.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ             http://epicenter.bg

Предишна статия

Фантомас Франция 1964

Следваща статия

Бугарија капитулирала пред Македонија под притисок на НАТО и ЕУ…

Други интересни