Култови снимки на … или по стъпките на Тато…

Автор: Няма коментари Сподели:

Снимката на босия президент Румен Радев с децата от Родопите в Бояна взриви фейсбук и обществото. Хората си припомниха фотото на премиера Бойко Борисов с магнолията, кадрото на червената лидерка Корнелия Нинова с нагиздената кобила, усмивката на Цветан Цветанов с накривен калпак . И някак си от само себе си дойде сравнението с Човека от народа – Тодор Живков или просто Тато.

Тази снимка на Тодор Живков е от преди петдесетина години. Тато припка на Дунавското хоро на Дико Илиев.Народът ръкопляска. Десети ноември е далече.На никой не му минава през акъла, че комунизмът ще си отиде, а Живков ще седне на посъдимата скамейка.Тогава и няколко  петилетки по-късно той е Човек от народа. Такъв е за някои нашенци и днес. Носталгията по Татова време е още жива….

Хиляди са снимките на Тодор Живков сред народа. Тогава думата “пиар” не е известна, а уважението и преклонението към Първия на държавата и партията е издигнато в култ. Днес думата “пиар” се знае и от първолаците.  И затова “народните” снимки на бг-големците се възприемат от експертите като лош пиар или отчайваща неподготменост. А за по-голяма част от българите босоногият Радев и колегите му са просто онова, което народът вижда, поглеждайки се в огледалото. Първите ни хора сякаш са повлекли крак по Тато!

Вместо да водят децата от Вълчан дол като Алиса в страната на чудесата, президентската двойка можеше да отиде в техния дом и да им помогне по друг начин. Босият на паветата президент може би няма да изгуби от имиджа си,  защото едни боси крака, трогателна фланелка и вехти къси панталони са нищо пред политическото порно през последните дни. Но горчивият привкус от показност и фалш сякаш остава.

“Магнолиите ми в къщата ми в Банкя. Любими са ми”. Това написа премиерът Бойко Борисов в социалната мрежа Фейсбук, където публикува снимки от своята градина. От тях се вижда, че той е по тричетвъртен анцуг, а растенията са онова, което го зареждат през уикенда, в който той почива. “Това е човек с голяма душа и сърце, обича народа си,обича животните,обича цветята “, това написаха българи  под снимката му. Вие си мислете каквото искате.

Истински предизборен хит направи лидерката на БСП Корнелия Нинова. Пред погледа на десетки жители на  софийското село Мрамор тя яхна красив кон и се впусна в езда на кушиите за Тодоров ден. С нагиздения с голям пискюл кон от фризийска порода, струващ тридесет хилядарки, Нинова обиколи селото  под възторжените възгласи на съпартийците си и учудените погледи на шопите. Политическият PR не знае граници преди избори, коментираха опонентите й.

Като вълнуващо преживяване определи премиерът /тогава/ Сергей Станишев спускането си с лодка в бързеите на река Струма в Кресненското дефиле.  Той откри официално първото състезание по рафтинг за европейската купа. Станишев бе в една лодка със станалият много известен по-късно кмет на Симитли Апостол Апостолов. Рафтингът изисква усилията на целия отбор, за да се пребори с течението. Тези качества трябва да се превърнат и в национална черта за българина, за да може България да върви нагоре и напред, каза тогава Станишев.

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов нахлупи калпак на фестивал в Жеравна и на събор в Златоград. В Жеравна навлече носия от Котелския край и нахлузи цървули. Сля се с тълпата като народен човек. Показа, че уважава културата на всички етноси. В Златоград между приказките за законотворчеството в парламента завъртя чеверме. Чу гласа на 120 каба гайди и “Излел е Делю хайдутин” в изпълнение на кмета на града.

Те това е българският политик. Демонстрацията на снимки като “Човек от народа” най-вероятно е част от утвърждаването на образа му на голям държавник.

Без значение дали е на власт или в опозиция.

                                                                       Калин Неврокопски                      

  http://frognews.bg/novini/frogoko-kultovi-snimki-golemtsi-losh-piar-ili-stapkite-tato.html

Предишна статия

Виновниците за КТБ могат да фалират държавата…

Следваща статия

Dire Straits TV-HQ – Dortmund – 1980

Други интересни